Gostovanje - pogosta vprašanja

5 pogostih vprašanj o gostovanju

Gostovanje

Ste mislili, da je izbrati spletno gostovanje nekaj povsem preprostega? Da ob tem ne boste naleteli na prav nič težav in raznoraznih vprašanj? Če imate s tem izkušnje, potem najverjetneje res ne. V kolikor pa se z izbiro gostovanja srečujete prvič, boste videli, da le ni tako enostavno. Prepričani smo, da vam bodo v pomoč odgovori na nekaj najpogostejših vprašanj. Skrbno jih preberite in izbira bo mnogo lažja.

1. Za katero vrsto spletnega gostovanja naj se odločim?

Cene storitev gostovanja so zelo različne. Niso odvisne le od ponudnika, temveč predvsem od tega, za katero vrsto storitve gre – deljeno, reseller, VPS, namensko gostovanje … In katera izmed njih bo prava v vašem primeru?

Po vsej verjetnosti bo pravo kar deljeno gostovanje, ki je od vseh vrst tudi najcenejše. Cenejše je zato, ker si en strežnik deli večje število ljudi, zato se stroški porazdelijo med množico naročnikov. Danes deljena oblika storitve zagotavlja odlično delovanje tako preprostih kot tudi bolj zahtevnih spletnih strani, na primer spletnih trgovin. Preberite si več o deljenem gostovanju.

Deljeno gostovanje

Reseller gostovanje je v prvi vrsti namenjeno raznim agencijam in posameznikom, ki izdelujejo spletne strani. Omogoča namreč nadaljnjo prodajo prostora na strežniku. Vsak naročnik torej zakupi določen prostor, nato pa ga »razkosa« na manjše dele in prodaja svojim končnim strankam. Na ta način lahko ustvarja dobiček. Preberite si več o reseller gostovanju.

VPS in namensko gostovanje pa sta naprednejši in tudi precej dražji obliki storitve. Primerni sta za najzahtevnejše uporabnike oziroma spletna mesta, ki vsak dan privabijo množico obiskovalcev (več deset ali sto tisoč dnevno). Prav tako sta te vrsti storitve primerni za gostovanje zelo zahtevnih ali povsem specifičnih spletnih sistemov. Preberite si več o VPS gostovanju.

2. Ali poleg gostovanja potrebujem tudi domeno?

Če na internet želite objaviti svojo spletno stran, potem poleg gostovanja vsekakor potrebujete tudi domeno. To je namreč spletni naslov, na katerem bodo uporabniki spleta lahko dostopali do vašega spletnega mesta.

Domeno lahko registrirate pri enem izmed registrarjev domen. To lahko naredite pri tujem ali domačem registrarju. Priporočamo vam, da se odločite za domačega, saj razlike v ceni niso velike, poleg tega pa boste deležni mnogo boljše pomoči s strani ekipe za podporo naročnikom. V Sloveniji najnižje cene domen zagotavlja registrar NEOSERV.si, sicer pa si več o domenah lahko preberete v prispevku 5 pogostih vprašanj o domenah.

3. Katere so najpomembnejše lastnosti gostovanja?

Ko izbirate ponudnika za spletno gostovanje, morate biti pozorni na kar nekaj stvari. V nasprotnem primeru lahko hitro zakupite storitev, s katero ne boste zadovoljni. In ker z njo ne boste zadovoljni, boste že kmalu iskali boljšega ponudnika. Kaj vam torej mora zagotavljati ponudnik?

1. Zanesljivost, varnost in hitrost. Strežnik, na katerem bo gostovala vaša spletna stran, mora biti zanesljiv, varen in hiter. Od zanesljivosti je odvisno, kako pogosto bo vaša stran dostopna prek interneta. Ciljajte na minimalno 99-odstotno zanesljivost. Kar se tiče varnosti, preverite, kako ima ponudnik poskrbljeno za anti-virus in anti-spam zaščito. Pri hitrosti pa glejte predvsem na to, da ponudnik uporablja SSD strežnike, da nudi možnost najnovejše PHP različice ter HTTP/2 protokola.

2. Prijazna in hitro odzivna podpora. Če mislite, da ne boste nikoli potrebovali pomoči podpore, se po vsej verjetnosti motite. Kakovostna podpora je izjemno pomembna odlika dobrega ponudnika gostovanja. Pred zakupom se torej prepričajte, da ponudnik na tem področju blesti.

Podpora za spletno gostovanje

3. Garancija na kakovost gostovanja. Večina ponudnikov gostovanja nudi 30-dnevno garancijo na zadovoljstvo. V tem času lahko prejmete nazaj denar, če s storitvijo zaradi kakršnegakoli razloga ne bi bili zadovoljni. Pri NEOSERV.si, ki slovi kot eden najboljših ponudnikov gostovanja v Sloveniji, vam nudijo kar 90-dnevno garancijo zadovoljstva.

4. Izkušnje in zadovoljni naročniki. Izkušen ponudnik spletnega gostovanja ve, katere strežniške komponente mora vsebovati zmogljiv strežnik. Prav tako ve, katera programska oprema je najprimernejša za učinkovito spletno gostovanje. In nenazadnje zna rešiti vse težave, s katerimi se srečujejo naročniki. Dober ponudnik ima veliko zadovoljnih naročnikov.

4. Kako naj izberem ustrezen paket gostovanja?

Ko se boste odločili, katero vrsto gostovanja potrebujete, vas čaka še odločitev o izbiri paketa gostovanja. Ponudniki imajo namreč pripravljene različno zmogljive pakete, s katerimi zadostijo zahtevam tako manj kot tudi bolj zahtevnih naročnikov.

Za začetek razmislite, koliko spletnih strani boste imeli. Če boste spletno gostovanje potrebovali za le eno spletno stran, ni prav nobene potrebe, da zakupite dražji paket, ki omogoča neomejeno število domen.

Zelo pomembno je tudi to, ali bo vaša spletna stran za delovanje potrebovala podatkovno bazo. Sistemi, kot so WordPress, Joomla, Drupal, OpenCart, Magento, PrestaShop in podobni uporabljajo eno ali več podatkovnih baz. Pred zakupom gostovanja se torej prepričajte, da paket to omogoča.

Podatkovna baza

Lahko se zgodi, da zakupljeni paket gostovanja čez nekaj časa ne bo več ustrezal vašim zahtevam. Morda bo razširitev poslovanja od vas zahtevala postavitev še ene ali dveh spletnih strani. Brez skrbi, večina ponudnikov gostovanja omogoča enostaven prehod na zmogljivejši paket. V tem primeru doplačate le razliko v ceni med posameznima paketoma, za karkoli drugega vam ni potrebno skrbeti.

5. Ali za upravljanje z gostovanjem potrebujem posebno znanje?

To je povsem odvisno od tega, za katero vrsto gostovanja se odločite. Pri VPS in namenskem gostovanju vsekakor potrebujete posebno znanje, saj si programsko opremo lahko namestite po lastnih željah. Obstaja tudi druga rešitev – kar se tiče tehničnih stvari, vam vse uredi ponudnik gostovanja. Seveda morate vedeti, da to ni zastonj. Ure sistemskih administratorjev so običajno precej drage.

Kaj pa, ko govorimo o deljenem gostovanju? V tem primeru posebno znanje ni potrebno, saj ob zakupu paketa prejmete dostop do nadzorne plošče. Nekatere nadzorne plošče so uporabniku prijaznejše kot druge, prav tako nekatere nudijo tudi več funkcionalnosti. Priporočamo vam, da poiščete ponudnika, ki vam bo omogočal uporabo nadzorne plošče cPanel. Ta je namreč izjemno funkcionalna, obenem pa tudi zelo preprosta za uporabo. Posebnega tehničnega znanja ne boste potrebovali. Dovolj bo računalniška pismenost.