Reseller gostovanje - FAQ

Reseller gostovanje – FAQ

Gostovanje

Ste že slišali za tako imenovano reseller gostovanje? V kolikor vam tematika ni domača, ni prav nič nenavadnega, če niste vedeli, za kaj točno se pri omenjeni storitvi gre. V današnjem prispevku smo pripravili nekaj najpogostejših vprašanj na temo reseller gostovanja in nanj podali tudi odgovore.

Kaj je bistvo reseller gostovanja?

Bistvo je v tem, da je storitev namenjena nadaljnji prodaji. Naročnik prejme dostop do nadzorne plošče (npr. WHM), znotraj katere celoten zakupljeni prostor razdeli na poljubne enote.

Reseller gostovanje

Te manjše pakete gostovanja nato po lastno oblikovanih cenah prodaja končnim naročnikom. Prikaz delovanja oz. logike storitve si lahko ogledate na zgornji sliki.

Komu je namenjeno reseller gostovanje?

V prvi vrsti zagotovo izdelovalcem spletnih strani. Sem sodijo tako posamezniki kot agencije, ki redno izdelujejo spletne strani ter spletne trgovine. Veliko naročnikom se namreč dopade, da lahko na enem mestu dobijo celoten paket za spletni nastop, kamor sodita stran in spletno gostovanje, prav tako pa tudi domena in v zadnjih časih SSL certifikat.

Se za reseller gostovanje odloča še kdo drug?

Zagotovo. Poleg spletnih agencij se za reseller gostovanje odločajo tudi spletni mojstri, ki spletni prostor potrebujejo za gostovanje večjega števila svojih spletnih strani. Glavna prednost pred večjim paketom deljenega gostovanja je v tem, da si znotraj WHM lahko kreirajo za vsako domeno svojo cPanel nadzorno ploščo, kar omogoča lažje opravljanje s spletnimi stranmi.

Na kaj paziti pri izbiri reseller gostovanja?

Najprej se velja prepričati, ali ponudnik lahko zagotovi kakovostno storitev. To bi lahko opisali z zanesljivostjo, varnostjo in hitrostjo strežnika, pozabiti pa ne smemo tehnične podpore, ki mora biti naročniku reseller paketa vedno na voljo.

Tehnična podpora

Prepričajte se, da gre za SSD reseller gostovanje, povprašajte o možnosti namestitve brezplačnega SSL certifikata ter se pozanimajte glede samodejne izdelave varnostnih kopij datotek, podatkovnih baz in e-poštnih predalov.

Kdo odgovarja na vprašanja končnih naročnikov?

S končnimi naročniki komunicira naročnik reseller gostovanja. Če ste torej spletna agencija in se odločite za zakup reseller paketa, nato pa svojim strankam oddajate prostor na strežniku, morate na njihova vprašanja glede spletnega gostovanja odgovarjati vi. Kakovostni ponudniki reseller paketov vam bodo pri težavah priskočili na pomoč, vendar bodo odgovarjali vam, ne pa vašim strankam.

Zakupiti reseller paket pri domačem ali tujem ponudniku?

Storitev reseller gostovanja ponujajo tako domači kot tuji ponudniki. Če je večina vaših naročnikov iz Slovenije, vsekakor izberite domačega ponudnika. Strežnik v Sloveniji pomeni, da se domačim obiskovalcem spletne strani le-ta naloži hitreje, kot če bi bil strežnik lociran v tujini. V kolikor izdelujete spletne strani, se pomembnosti hitrosti delovanja zagotovo še kako dobro zavedate.

Se z reseller gostovanjem zares da zaslužiti?

NEOSERV - logoSeveda, za primer si oglejmo primer z enim od reseller paketov kakovostnega slovenskega ponudnika NEOSERV.si. Paket R1 za letno ceno 100 € ponuja 20 GB spletnega prostora in kreiranje neomejenega števila cPanel računov. Če imate 20 strank in vsaki namenite po 1 GB prostora na strežniku, hkrati pa za posamezen »mini paket« zaračunate 5 € na mesečni ravni, lahko kar dobro zaslužite. 20 paketov vam na ta način v enem letu prinese 1.200 €, kar je mnogo več, kot je potrebno plačati za reseller gostovanje.

Seveda pa morate upoštevati, da boste morali naročnikom odgovarjati tudi na različna vprašanja, kar vam bo zagotovo vzelo nekaj dragocenega časa.