Domena .SI

5 zanimivih dejstev o domeni .si

Domene

Slovenska nacionalna domena .si velja za najbolj priljubljeno v Sloveniji, saj je še vedno prva izbira med vsemi, ki se odločijo za registracijo domene. To kaže, da so slovenska podjetja še vedno najbolj usmerjena na notranji trg oziroma potrebujejo spletno stran, ki je v slovenskem jeziku ter namenjena uporabnikom iz Slovenije. To je vsekakor izredno zanimivo. Kljub temu, da je Slovenija zelo majhen trg, njegova majhnost očitno ni ovira in nobene potrebe ni, da bi se vsaka dejavnost, pa naj bo profesionalna ali ljubiteljska, posvečala delovanju tudi izven meja naše države.

Vas zanima več o domeni .si? Preberite si nekaj zanimivih dejstev.

1. Domeno smo dobili s samostojnostjo.

Nacionalna domena .si je nastala leto dni po osamosvojitvi Slovenije, v letu 1992. To je bil čas, ko pri nas splet še ni bil nekaj običajnega in večina gospodinjstev ni imela niti računalnika, kaj šele dostop do spleta, slovenske spletne strani pa so bile zato izjemno redke. Skupno število domen s končnico .si je šele v letu 2004 preseglo število dveh tisoč registriranih domen.

2. Hitra rast od leta 2005 do 2011.

Največji skok v številu registriranih domen s končnico .si se je zgodil leta 2005 in je potekal v velikih korakih do leta 2011, ko smo dosegli skoraj 100.000 domen. Od takrat se je rast ponovno umirila in v sedmih letih prinesla »samo« 25.000 novih registracij, torej le približno 3.600 na leto.

Število .si domen po letih
Vir: https://www.register.si/domene/splosno/statistika/

Umirjanje grafa registriranih .si domen je seveda pričakovano. Na začetku so morali za svojo domeno poskrbeti vsi, sedaj pa zgolj še nova podjetja, nove blagovne znamke, novi na spletu prisotni posamezniki …

3. Koliko je 123.385 domen?

V začetku leta 2017 smo imeli 123.385 registriranih domen s končnico .si. Je to veliko ali malo? V letu 2016 je imela Slovenija 2.064.000 prebivalcev, torej imamo eno domeno na 16,7 prebivalca. Pri tem je treba upoštevati še dejstvo, da ni vsak prebivalec tudi uporabnik spleta. Vodijo seveda ZDA, kjer je ena domena na 3 uporabnike spleta (vendar pri tem ne gre zgolj za končnico .us, temveč tudi za .com in druge).

Kaj pa, če število domen .si primerjamo s številom podjetij v Sloveniji? Zadnji podatek nam je na voljo za leto 2015, pravi pa, da imamo 191.863 podjetij. Torej ima svojo .si domeno le 65 odstotkov podjetij! To je zagotovo malo oziroma kaže na to, da veliko podjetij še vedno posluje brez spletne strani (treba je upoštevati, da ima množica podjetij več registriranih domen .si, torej je dejansko tistih brez nje še več). Posel izdelave spletnih strani je očitno še obetaven.

4. Kje registrirati domeno .si?

Spletno domeno s končnico .si lahko registrirate pri kar 106 različnih registrarjih, sama registracija pa vedno poteka pri zavodu Arnes. Registrirate jo lahko za različno dolgo obdobje – od enega do petih let. Če iščete zanesljivega registrarja s tradicijo in ugodnimi cenami, vam priporočamo, da se obrnete na NEOSERV.si.

5. Spreminjanje pravil.

Danes lahko domeno .si registrira vsakdo, na začetku pa ni bilo tako. Do konca marca 2005 so lahko domeno .si registrirale le pravne osebe, ime domene pa je moralo biti enako imenu podjetja ali blagovne znamke. Domena je bila do takrat brezplačna. Danes lahko registrirajo domeno .si tudi tujci.