Domači strežnik

Razlogi proti domačemu strežniku

Gostovanje

Imate občutek, da vam spletna stran povzroča preveč stroškov? Da bi te lahko znižali, če bi spletno gostovanje uredili kar doma na svojem strežniku? Ideja se na prvi pogled morda zares zdi obetavna, toda izkušnje dajejo vedeti, da vse le ni tako lepo, kot kaže sprva.

Ena izmed glavnih prednosti domačega gostovanja je zagotovo v tem, da nam podatkov ni potrebno z nikomer deliti. Shranjeni so le na našem računalniku, sami pa se lahko odločimo, komu bomo omogočili dostop do podatkov in komu ne. Prav tako je prednost v tem, da lahko na domači strežnik namestimo poljubno programsko opremo. Pri tem nas nihče ne omejuje.

Nato pa se prednosti že kmalu končajo. In če se ozremo še na slabosti, hitro ugotovimo, da je teh veliko več. V nadaljevanju vam predstavljamo tiste, zaradi katerih odločitev za profesionalno spletno gostovanje izgleda precej smotrnejša.

Slabosti domačega spletnega gostovanja

1. Visoki stroški za elektriko

Zmogljiv strežnik porabi veliko več elektrike kot klasičen računalnik. Če vaša spletna stran ni množično obiskana, bi sicer lahko uporabili tudi nekoliko manj zmogljiv računalnik. Seveda pa bi ta moral biti neprestano prižgan, zaradi česar lahko pričakujete višje položnice za elektriko.

2. Povečana možnost izpada strežnika

Zanesljivost domačega strežnika je običajno precej nižja kot pri profesionalnem ponudniku. Strežniki v podatkovnem centru so zaščiteni pred naravnimi nesrečami (npr. pred poplavami in požari), poleg tega imajo tudi sekundarni vir napajanja. Če pride do izpada elektrike, spletna stran še vedno ostane dosegljiva, kar ne velja v večini primerov domačih strežnikov.

Prav tako lahko, če boste stran gostovali doma, računate na to, da bo internetna povezava sem ter tja prekinjena. Do občasnih izpadov lahko privedejo različni razlogi, npr. izpad elektrike, zamenjava dinamičnega IP naslova, težave na strani ISP-ja in podobno.

3. Skrb za varnostne kopije in posodobitve

Varnostne kopije so zelo pomemben element spletnega gostovanja. Si predstavljate, da imate spletni portal, na katerem vsak dan objavljate novo vsebino, nato pa vam kar naenkrat odpove trdi disk, vsi podatki pa so izgubljeni? Če imate mesec dni staro varnostno kopijo, boste ostali brez ogromno vsebine, kar lahko zelo negativno vpliva na vašo spletno stran.

Izdelava varnostnih kopij

Profesionalni ponudniki gostovanja varnostne kopije običajno ustvarjajo vsak dan, tako da lahko svojo stran vedno obnovite na dan pred nastalo težavo. Podobno velja tudi za posodobitve strežniške opreme – če je zaznana varnostna luknja, ponudnik gostovanja v najkrajšem možnem času posodobi programsko opremo in odpravi ranljivost.

4. Vzpostavitev delovanja strežnika ni enostavna

Če ste strežnik vzpostavljali že večkrat, vam to opravilo ne bo povzročalo večjih težav. Če pa se boste s postavitvijo strežnika srečevali prvič, lahko računate na kar nekaj zapletov in nejasnosti. Potrebne so izkušnje in kilometrina, prav tako je treba biti na tekočem z novo programsko opremo, potrebno za varno in učinkovito delovanje strežnika.

5. Manj zmogljiva internetna povezava

Zmogljivost povezave, ki jo imate zakupljeno pri svojem ponudnika interneta, zagotovo ni na takšnem nivoju, kot jo lahko zagotovi ponudnik gostovanja. Večina najboljših podatkovnih centrov je priključena neposredno na hrbtenico internetnega omrežja, zato so dostopni časi do strežnikov mnogo krajši, posledično pa spletne strani delujejo hitreje.

6. Profesionalni strežniki so zelo dragi

Cene profesionalnih strežnikov se ne morejo primerjati s cenami osebnih računalnikov. Gre namreč za precej zmogljivejšo strojno opremo, kjer še posebej pomembno vlogo igrajo diskovne enote. Zmogljive SSD enote omogočajo hitro delovanje spletnih strani, ki je danes poglavitnega pomena, saj obiskovalci spletnih mest nimajo časa in potrpljenja prav dolgo čakati. Ne le pričakujejo, temveč zahtevajo, da se jim spletna stran prikaže takoj. V nasprotnem primeru le-to zapustijo in želeno vsebino poiščejo drugje.

Nasvet: cenovno ugodno deljeno gostovanje

Če imate občutek, da za spletno gostovanje plačujete preveč, ni nujno, da se odločite za postavitev strežnika doma. Pravzaprav na ta način najbrž ne bi privarčevali – nasprotno, na koncu bi ugotovili, da imate stroškov še več, seveda pa ne smete pozabiti tudi na začetno investicijo.

Ugodno deljeno gostovanje

Raje preverite različne ponudnike deljenega gostovanja, ki je cenovno zelo ugodno. V primerjavi z VPS ali namenskim gostovanjem boste za najem prostora na deljenem strežniku plačali več kot 10x manj. In ker so strežniki danes mnogo zmogljivejši, kot so bili nekoč, ste lahko prepričani, da bo vaša spletna stran delovala hitro. Poleg hitrosti boste pridobili tudi na varnosti in zanesljivosti.

In še to. Zelo pomembno je, da se pred zakupom spletnega prostora pozanimate, kako kakovosten je ponudnik gostovanja. Preverite Facebook izjave naročnikov, obiščite spletne forume, poglejte ocene na Google My Business in podobno.