Ali poznate tematske domene

Ali že poznate tematske domene?

Domene

Domenske končnice .LIFE, .SHOP, .BLOG, .TOP, .CENTER, .CLUB, .NINJA … Možnosti je iz meseca v mesec več, njihova priljubljenost pa eksponentno narašča.

Ali ste vedeli, da naštete domenske končnice sploh obstajajo? Ste med brskanjem po internetu že kdaj naleteli na katero izmed njih? Bi vas presenetilo, če vam povemo, da obstaja že več kot 1.000 različnih tematskih domen? Res je, o tem se lahko prepričate tudi sami, in sicer na spletni strani organizacije za upravljanje in nadzor postopka registracije domen ter dodelitev IP naslovov ICANN.

Nacionalne, generične in tematske

Domene lahko razdelimo v tri skupine. V prvo sodijo nacionalne, kamor uvrščamo dvočrkovne domenske končnice, kot so na primer .DE, .AT, .HR, .IT in seveda tudi slovenska .SI, s katero upravlja in jo nadzoruje vrhovni registrar Arnes.

Naslednjo skupino predstavljajo generične oziroma splošne domene. Teh je najmanj in zagotovo jih dobro poznate. Gre za domenske končnice .COM, .NET, .ORG, . INFO in podobne. Med njimi je tudi domena z daleč največ registracijami – to je .COM – po podatkih Verisign naj bi jih bilo registriranih okoli 132 milijonov.

Tematske domene

Kot najnovejše pa poznamo še tematske domene, ki so se pričele pojavljati proti koncu leta 2013. Na začetku so jih ponujali le redki registrarji, danes pa je ponudnikov, pri katerih je mogoče opraviti registracijo tematske domene, vse več. Tudi pri nas jih je na voljo kar nekaj, na primer registrar NEOSERV, pri katerem lahko registrirate okoli 400 tematskih domen.

Nekaj odličnih tematskih domen …

Izjemno uporabna je tematska domena .BLOG, za katero se odloča vse več domačih in tujih blogerjev. Seveda pa to še zdaleč ni edini primer odlične tematsko obarvane domenske končnice. Med bolj priljubljenimi so tudi naslednje:

  • .SHOP – zanimiva izbira za lastnike spletnih trgovin;
  • .LIFE – predvsem za posameznike in podjetja, ki so tako ali drugače povezani z zdravim življenjem;
  • .CLUB – za vse vrste klubov (nogometni, rokometni, košarkarski, kegljaški, …);
  • .AGENCY – za marketinške, turistične, zavarovalne, modne in druge agencije;
  • .TECH – predvsem za podjetja, ki se ukvarjajo z novimi tehnologijami;
  • .REVIEW – za spletne strani z recenzijami ponudnikov, knjig, filmov in podobno;
  • .STUDIO – za frizerske, kozmetične, masažne, fotografske in druge studie;
  • .NEWS – za spletne časopise in portale z novicami;
  • .ECO – za posameznike in podjetja, ki prisegajo na ekološko pridelavo;
  • .TIPS – za tiste, ki s svojimi nasveti želijo pomagati tudi drugim.

Velika prednost tematskih domen je, da je še vedno prostih veliko zanimivih imen. Uporabite preverjalnik domen na spletni strani prej omenjenega registrarja in poiščite tematsko domeno, ki bo za vaš posel, hobi ali interes naravnost odlična!