Spletni trendi 2018

6 spletnih trendov za leto 2018

Spletni marketing

Ali sledite spletnim trendom letošnjega leta? Če želite obdržati zveste in pridobiti nove spletne obiskovalce, je namreč pomembno, da gre vaša stran v koraku s časom. Preverili smo trende na področju spletnega oblikovanja, domen in orodij za izdelavo spletnih strani. Ta objava je namenjena lastnikom spletnih strani in tudi tistim, ki boste to šele postali.

1. Izbira orodja za izdelavo strani

Osnova za dobro spletno predstavitev je spletna stran. Izdelavo strani lahko prepustite strokovnjakom ali pa se je lotite sami. Ali ste vedeli, da je na voljo več kot 380 orodij, ki omogočajo samostojno izdelavo spletnih strani in trgovin?

Med najbolj priljubljena orodja za izdelavo strani spadajo WordPress, Wix in Weebly. Med njimi močno vodi WordPress, saj je s tem orodjem izdelanih kar 30,4 % vseh spletnih strani. Že res, da vsa tri omenjena orodja omogočajo izdelavo trendovskih spletnih strani, a ravno z WordPress stranjo lahko izstopate in na ta način prehitite konkurenco. WordPress namreč že od svojih začetkov sledi trendom, kar se tiče oblikovanja, varnosti, uporabniške izkušnje in ostalih elementov, ki so potrebni za uspešno spletno stran.

2. Barvne sheme

Google je leta 2014 predstavil t. i. Material Design, ki temelji na minimalistični zasnovi. Njegova glavna ideja je, da na ta način izboljša uporabniško izkušnjo brskanja po spletnih straneh na mobilnih napravah.

Barvne sheme spletnih strani v letu 2018

Zaradi minimalističnega oblikovanja pa je treba uporabnika prepričati z ostalimi elementi in eden izmed njih je tudi barva. V letu 2018 so v na področju spletnega oblikovanja v trendu žive in nasprotujoče si barve.

3. Asimetrija

Pri brskanju po spletnih straneh že vrsto let veljajo splošna pravila glede postavitve elementov, ki jih razume večina spletnih uporabnikov. Tako na primer večina uporabnikov ve, da zgornji meni služi kot navigacija za obisk posameznih delov spletne strani.

V letošnjem letu so oblikovalci spletnih strani postali bolj drzni, začeli so eksperimentirati z razporeditvijo, ki elemente postavlja na različna mesta. S tem ustvarijo asimetrijo na strani in obiskovalcem ponudijo drugačno uporabniško izkušnjo. Tudi sami lahko sledite tem trendom, vendar pazite, da spletna stran ne postane preveč zmedena.

4. Videi in animacije

Glede na to, da se hitrost podatkov prek interneta vsako leto povečuje, je vedno večja možnost za prikazovanje različnih vsebin na spletnih straneh. Uporaba videov je bila v trendu že leta 2017, z letošnjim letom pa se le še povečuje. To sicer ne pomeni, da na spletno stran naložite dolge filme, dovolj so že kratki predstavitveni videi, s katerimi izboljšate uporabniško izkušnjo.

Kar se tiče animacij, pozabite na flash strani, ki so bile moderne v začetku tega tisočletja. Zdaj so v trendu animirani detajli, s katerimi želite uporabnike usmeriti na določene dele na svoji strani.

5. Izbrati kratko ali zapomljivo domeno?

Izbira domene je eden od ključnih dejavnikov spletne strani in to velja tudi v letu 2018. Eno od glavnih vprašanj, na katero moramo odgovoriti, je, ali izbrati kratko ali zapomljivo ime domene. Prednost kratke domene je v tem, da jo je lažje zapisati ali povedati sogovorniku, si jo je pa v nekaterih primerih bistveno težje zapomniti. Marsikdo bo hitro pozabil domene, kot so na primer gg.net, hdr.si, rcc.org in podobne. Prav tako je takšno domeno izredno težko registrirati, saj so domene, ki imajo samo nekaj črk, v večini že zasedene.Izbira domene

Po drugi strani pa zapomljive domene, kot že ime pove, ostanejo v spominu spletnih obiskovalcev, ki tako z direktnim vpisom v brskalnik takoj pridejo na vašo stran. V današnjem hitrem načinu življenja je to še kako pomembno. Zato vam svetujemo, da izberete zapomljivo ime domene.

6. Kakšno vrsto domene izbrati?

Poleg samega imena domene pa je pomembna tudi njena končnica. Verjetno že poznate najbolj priljubljene .COM, .NET, .SI in druge. Katere pa so najbolj priljubljene domenske končnice v letošnjem letu? Zagotovo mednje spadajo tematske domene, ki dobivajo vedno večji pomen. Preko dva milijona registracij beleži tematska domena .XYZ, po številu registracij pa velik uspeh beleži tudi domena .BLOG, ki je primerna za vse blogerje.

Imate spletno trgovino in želite tematsko domeno? Nič lažjega, za vsako dejavnost se najde primerna, saj je na voljo že več kot 1.000 končnic. Svojo lahko v nekaj korakih registrirate pri domačih in tujih ponudnikih.