HTTPS spletna stran

Zakaj se stran na HTTPS povezavi v Googlu uvršča višje?

SSL certifikati

Številni lastniki spletnih strani še vedno ne vedo za določena dejstva, ki lahko bistveno pripomorejo k temu, da se njihova spletna stran v Googlu uvršča višje. Četudi niste imetniki spletne strani, si pozorno preberite današnji prispevek, v katerem vas bomo poučili tudi o tem, zakaj se stran na HTTPS povezavi v Googlu uvršča višje.

Če pa že imate svojo spletno stran in z njenim delovanjem niste povsem zadovoljni, je današnji prispevek za vas kot nalašč. Za začetek pa vam bomo seveda poskušali na enostaven način razložiti, kaj HTTPS sploh je in kako deluje.

Kaj je HTTPS?

HTTPS je angleška kratica za HyperText Transfer Protocol Secure. Gre za varno različico protokola HTTP. Gre torej za protokol, prek katerega se pošiljajo podatki med spletnim brskalnikom in obiskano spletno stranjo. Zadnja črka S pomeni varno (ang. Secure), torej je vaš pretok podatkov med brskalnikom in spletno stranjo, ki jo obiskujete, šifriran.

Protokol HTTPS je najpogosteje uporabljen pri prenosu občutljivih spletnih podatkov. Pri tem imamo v mislih predvsem spletno bančništvo in spletne trgovine. Brskalniki, kot sta na primer Google Chrome in Mozilla Firefox, poleg spletnega naslova prikazujejo še ikono, in sicer v obliki ključavnice. Ta nakazuje, da spletno mesto, ki ste ga obiskali, uporablja varno HTTPS povezavo.

Kako deluje HTTPS?

Da se spletna stran nahaja na varnem HTTPS protokolu, je nanjo najprej treba namestiti SSL certifikat. Ta poskrbi, da se celoten prenos informacij med spletno stranjo in posameznim obiskovalcem šifrira. Postopek temelji na tehnologiji javnega in zasebnega ključa, s katerima podatke lahko »odklene« le tisti uporabnik, kateremu so podatki namenjeni.

Povezava HTTPS

To je še posebej pomembno pri spletnih trgovinah in spletnih mestih, pri katerih prihaja do prenosa osebnih, zaupnih in drugih občutljivih informacij. Če spletni napadalec podatke prestreže, mu ne morejo koristiti, saj so šifrirani z uporabo napredne metode šifriranja.

Kako na HTTPS gleda iskalnik Google?

V nadaljevanju prispevka prehajamo na bistveni del, s katerim smo vam danes želeli pojasniti, zakaj se stran na HTTPS povezavi v iskalniku Googlu uvrša višje. Google je v svojih spletnih objavah že velikokrat omenil, da je skrb za prikazovanje varnih in tudi kredibilnih spletnih strani zanj bistvenega pomena. Število HTTPS strani, ki se prikazujejo na prvi strani iskalnika za določene ključne besede, se vztrajno povečuje. Ta trend se bo zagotovo nadaljeval tudi v prihodnjih letih, saj Google stranem, zavarovanim s SSL certifikatom, daje pri uvrstitvah rahlo prednost.

Iskalnik Google torej HTTPS strani uvršča višje že zaradi svojega algoritma. Ljudje pa spletni strani, ki vključuje HTTPS  naslov, tudi bolj zaupajo. Zato se na njej zadržijo dlje časa, posledica tega pa je, da se stran uvršča še višje.

Z varnostnim SSL certifikatom zavarovana spletna stran lahko deluje prek novejšega HTTP/2 protokola in je zato veliko hitrejša. Posledično se ponovno uvršča višje. In ker je zaradi vsega naštetega uvrščena višje, dosega več obiska ter višji CTR (ang. Click-Through Rate). Tudi slednje je vzrok za še višje uvrščanje.

Dobro je torej, če ste seznanjeni s pomembnimi dejstvi, ki vplivajo na uvrščanje spletnih strani v iskalniku Google. Če imate spletno stran, poskrbite, da boste stalno na preži, kaj novega se na tem področju dogaja in kako s spletno stran lahko dosežete še boljše uvrstitve.