HTTPS

Spletno stran postavite na HTTPS

SSL certifikati

Verjetno ste ob brskanju po spletu že kdaj naleteli na spletno stran, ki v URL naslovu ni imela zapisano http://, temveč https://. Ste vedeli, zakaj tak URL? Gre se za to, da ima takšna spletna stran oziroma domena nameščen varnostni SSL certifikat, ki skrbi za kodiranje podatkov, ki se prenašajo med strežnikom, na katerem spletna stran gostuje, ter spletnim brskalnikom obiskovalca.

Ko se brskalnik poveže s strežnikom, slednji brskalniku pošlje javni ključ. Brskalnik preveri, če je bil ta ključ izdan s strani zaupanja vredne organizacije, nato pa izda drugi del ključa in ga vrne nazaj strežniku. Ta kodira vse podatke, zato v primeru, da nekdo podatke prestreže, mu ti prav nič ne pomagajo, saj jih brez pravega ključa ne more prebrati.

Več o tem, kako deluje SSL certifikat, si preberite tukaj: http://www.vortex.si/ssl-certifikati

Kako do SSL certifikata?

SSL certifikatSSL certifikate nudijo ponudniki spletnega gostovanja. Obstajajo različne vrste varnostnih certifikatov, med katerimi so najcenejši certifikati za domensko verifikacijo. SSL certifikat za domensko verifikacijo je možno namestiti na izbrano domeno ali poddomeno, predvsem pa je primeren za spletne trgovine ter ostala manjša in srednje velika spletišča. Cena za varnostni certifikat te vrste se giblje okoli 30 – 40 € na letni ravni.

Če se boste odločili za SSL certifikat, se obrnite na svojega ponudnika gostovanja in mu povejte, da se zanimate za namestitev varnostnega certifikata na svoje spletišče. Ponudnik vam bo svetoval, kateri varnostni certifikat bi bil v vašem primeru najbolj primeren.

Obiskovalci stranem s SSL certifikatom bolj zaupajo

Uporabniki spleta se vse bolj zavedajo pomembnosti varnosti na svetovnem spletu, zato spletiščem, na katerih je nameščen SSL certifikat, vse bolj zaupajo. Kako se to kaže v praksi? Čas, preživet na strani, je daljši, izvedenih je več klikov, poslanih je več povpraševanj oziroma v spletni trgovini prodanih več artiklov. Narejenih je bilo precej raziskav, ki slednje potrjujejo, res pa je, da večina SSL certifikata oziroma varnega HTTPS naslova še vedno ne opazi ali povedano še bolje, ne ve, za kaj sploh gre. Se pa to vsekakor hitro spreminja.

Tudi Google ima raje varne strani

Google upošteva SSL certifikatDa je na spletišču nameščen SSL certifikat, vidi tudi Google, ki takšno spletišče nagradi z večjo vidnostjo v svojem spletnem iskalniku. Varne strani, dostopne prek protokola HTTPS, se namreč višje uvrščajo od spletnih strani, dostopnih prek protokola HTTP. Zaenkrat razlika pri rangiranju v spletnem iskalniku še ni zelo izrazita, je pa Google nedavno sporočil, da bo varnost spletnih mest vse bolj in bolj upošteval tudi pri pozicioniranju strani v iskalniku.

Kdaj je pravi čas za prehod na HTTPS

Vas skrbi, da bi prehod na HTTPS vplival na vaš posel? Naj vas ne skrbi, saj prehod ni kompliciran, najverjetneje pa vam bo pri postopku pomagal ali ga kar v celoti izvedel vaš ponudnik spletnega gostovanja. Po prehodu na HTTPS, ki je stvar nekaj klikov, ne pozabite narediti ustreznih 301 redirektov, v Google Search Console dodati novih dveh verzij spletišča (https://spletna-stran.si in https://www.spletna-stran.si) ter Googlu prek omenjenega orodja poslati tudi nov zemljevid spletnega mesta (sitemap.xml).

Priporočamo vam, da se čim prej odločite za prehod na HTTPS – ne glede na to, kakšno spletno stran imate. Pričakujete lahko več obiska in povpraševanj, če imate spletno trgovino, pa tudi nekoliko povečano prodajo. Strošek za SSL certifikat ni visok, zato se vam bo investicija zagotovo hitro povrnila.