Deljeno ali VPS gostovanje

Se odločiti za deljeno ali VPS gostovanje?

Gostovanje

Ker poznamo različne oblike spletnega gostovanja, marsikdo ne ve, katero storitev mora izbrati za gostovanje svoje spletne strani. Izbor oblike gostovanja zavisi predvsem od obsežnosti in obiskanosti spletišča, lahko pa se potreba po VPS gostovanju pokaže tudi zaradi želje po gostovanju specifične aplikacije, ki na deljenem strežniku ne bi delovala.

Deljeno vs. VPS gostovanje

Preden podamo odgovor na vprašanje iz naslova, si oglejmo, kaj točno pomeni deljeno in kaj VPS gostovanje.

Deljeno spletno gostovanje

Pri tej obliki storitve si strežnik deli večje število naročnikov. To pomeni, da na strežniku gostuje večje število spletnih strani – odvisno oz kakovosti strežnika in politike poslovanja ponudnika gostovanja. Zaradi porazdeljenih stroškov je cena deljenega gostovanja precej nižja od drugih oblik storitve.

Deljeno gostovanje

Poudariti je potrebno, da so paketi posameznih naročnikov omejeni in pogosto tudi povsem ločeni, kar pomeni, da določen naročnik ne more vplivati na delovanje spletne strani drugega naročnika. Če je torej strežnik zaradi velikega obiska neke spletne strani zelo obremenjen, bo počasneje delovala le ta stran, ne pa tudi spletne strani drugih strank ponudnika gostovanja.

VPS spletno gostovanje

Pri VPS gostovanju govorimo o navideznem strežniku, saj je storitev izpeljana na način, da vsakemu posameznemu naročniku pripadajo določene strežniške kapacitete, še vedno pa na enem strežniku gostujejo spletne strani več naročnikov. Enote z določenimi kapacitetami so programsko povsem ločene, zato na nikakršen način ne more priti do motenj delovanja spletne strani zaradi preobremenitve strežnika nekega drugega naročnika.

VPS gostovanje

Posebnost VPS gostovanja je, da naročnik dobi ‘root’ dostop, kar pomeni, da si lahko strežnik prilagodi in nanj naloži želeno programsko opremo. Cena VPS gostovanja je precej višja, saj na enem strežniku gostujejo spletne strani mnogo manjšega števila naročnikov. Običajno se VPS strežnik plačuje mesečno, medtem ko za deljeno gostovanje plačujemo enkrat letno.

Kaj izbrati?

Pri izbiri oblike spletnega gostovanja se morate najprej vprašati, če boste gostovali posebno aplikacijo, ki zahteva posebne nastavitve. Povprašajte ponudnika gostovanja, če deljeni strežnik takšne nastavitve omogoča, v nasprotnem primeru pa vam ne preostane drugega, kot da se odločite za VPS gostovanje.

V kolikor pa boste gostovali spletno stran ali e-trgovino, na tapeti ni vprašanje delovanja, temveč kakovosti delovanja. Premislite, kako obsežno bo vaše spletišče in koliko obiskovalcev mesečno pričakujete. Verjetno se vam nekaj tisoč obiskovalcev na mesec zdi kar veliko, a brez skrbi – za takšno količino obiska bo več kot zadostovalo deljeno spletno gostovanje. Prav tako tudi za manjše in srednje velike spletne trgovine, temelječe na različnih sistemih – Magento, PrestaShop, Opencart, …

Kaj izbrati - deljeno ali VPS gostovanje?

Boste postavili velik spletni portal? Ciljate na angleško govoreče obiskovalce in nameravate obisk na stran dobiti tudi s pomočjo plačljivega oglaševanja? Nameravate postaviti veliko spletno trgovino z več tisoč izdelki? Potem bo bolje, da se odločite za VPS gostovanje, ki je bolj primerno za večje projekte. Sicer pa je za večino spletnih strani dovolj deljeno gostovanje.

Priporočamo vam, da si preberete še članek o optimiziranem deljenem gostovanju s SSD diski.