Registracija domen

Zakaj bi registrirali več domen?

Domene

Marsikomu se zdi povsem nesmiselno, da bi registriral več domen. Zakaj le? Če ima podjetnik eno podjetje, bo zadoščala ena spletna stran. Drži, zadoščala bo po vsej verjetnosti res, kar pa še ne pomeni, da bo tako nujno najbolje. Pravzaprav lahko povsem brez slabe vesti trdimo, da bi bilo skoraj v vsakem primeru bolje registrirati več domen.

V kolikor ima podjetje registriranih več domen, lahko z njimi upravlja na različne načine. Prva možnost je, da na vsako domeno postavi svojo spletno stran, kjer predstavlja svoje produkte oziroma storitve. Takšnih primerov lahko na spletu opazimo veliko, vendar pa jih je precej izvedenih napačno.

Nemalokrat lahko namreč vidimo popolnoma identične strani. Razmišljanje, če bo z eno spletno stranjo prodanih 30 izdelkov mesečno, z dvema identičnima pa 60, je zgrešeno. Oglejmo si, zakaj.

Najpogostejši metodi za pridobivanje obiskovalcev na spletno stran sta spletno oglaševanje in optimizacija strani, s katero pridobivamo organski promet. Kar se tiče oglaševanja, je popolnoma vseeno, na katero izmed dveh identičnih stran pošljemo obiskovalca. Vsak obiskovalec predstavlja določen strošek (ponavadi se plačuje klik na oglas), njegova izkušnja oziroma odločitev o nakupu pa bo ne glede na stran enaka. Kje pa je težava pri optimizaciji? Algoritmi spletnih iskalnikov, kot je npr. Google, so danes že tako napredni, da zaznajo podvojene vsebine in jih kaznujejo. Tako ni ravno za pričakovati, da bi z dvema spletnima stranema zavzeli po dve visoki poziciji v spletnih iskalnikih. Celo nasprotno, zaradi identičnih strani so lahko pozicije nižje.

Če se podjetnik torej odloči za registracijo dveh ali več domen, kamor postavi spletne strani, mora nujno paziti, da je na vsaki posamezni domeni unikatna vsebina. Trud za takšno delo se slej ko prej poplača, seveda pa je dela precej več kot le z eno stranjo. Ne le pri postavljanju strani, tudi pri vzdrževanju. Kar pa se tiče stroška, je le-ta zanemarljiv, vsaj kar se tiče registracije domene, saj so najcenejše na voljo že za manj kot 10 €.

Druga možnost, ki jo ima podjetnik, če registrira več domen, pa je, da spletno stran postavi le na eno domeno, s preostalih pa do glavne naredi preusmeritve. To pride še posebej v poštev v primeru, ko je ime domene splošen izraz dejavnosti. Denimo, da podjetnik želi v Sloveniji prodajati omare. Verjetno bi v takšnem primeru vsak najprej pomislil na domeno omare.si, saj si je takšno ime domene lahko zapomniti, poleg tega pa pomaga tudi pri optimizaciji spletne strani. Zdaj pa si zamislite, da obiskovalec, ki za spletno stran že ve, da obstaja, vendar si ni zapomnil domenske končnice, v okno za URL vpiše omare.com. Tam je postavljena podobna stran, kjer so prav tako na voljo omare. Verjetno se strinjate, da bo podjetniku z domeno omare.si žal, da ni registriral še domene omare.com, po možnosti pa še omare.net in omare.eu, ter z njih naredil preusmeritve na primarno.

Če se podajate v posel na spletu, si vzemite dovolj časa za izbor domenskega imena, nikar pa ne pozabite preveriti, če je prostih več domenskih končnic. V primeru, da so, ne izpustite priložnosti, saj bodo morda že naslednji dan registrirane s strani vaše konkurence.