Spletne skripte

So spletne skripte, ki so namenjene za izdelovanje spletnih strani, res uporabne?

Zanimivosti

Ko govorimo o spletnih skriptah oz. programskih opremah, ki so namenjene za izdelovanje spletnih strani, potem ne moremo, brez da bi omenili najbolj priljubljene. Dve, ki sta najbolj uporabljeni, sta vsekakor WordPress in pa Joomla!, katere lahko srečate na praktično vsakem kotičku spleta in ste zagotovo že obiskali spletno stran, ki je bila zgrajena s pomočjo ene izmed omenjenih skript. Obstaja še veliko število ostalih skript, ki so tudi razširjene, a jih danes ne bomo omenjali, ker se bomo osredotočili na najpogostejši, torej na WordPress in Joomlo.

WordPress

WordPressWordPress je bil prvotno namenjen predvsem za potrebe številčnih blogerjev in je prav zaradi njih tudi tako narasla priljubljenost te platforme. Uporaba je izjemno enostavna in jo lahko resnično uporablja čisto vsak uporabnik spleta. Zaradi te enostavnosti in priljubljenosti zanjo obstaja veliko število vtičnikov oziroma pluginov, s katerimi lahko spletno stran spremenite in urejate po lastnih željah, brez da bi morali karkoli programirati. Nekdo je namreč to delo že opravil za vas in jo objavil, tako da jo lahko uporabljajo tudi drugi.

Velika večina teh vtičnikov je brezplačnih, nekateri so pa plačljivi, a tudi te ne dosegajo visokih zneskov programiranja, tako da se še vedno veliko bolj splača njihov nakup kot pa najem programerja. Takšni vtičniki vam lahko pomagajo pri izdelavi raznih galerij, kontaktnih obrazcev, nadziranju nezaželenih komentarjev, spletni optimizaciji spletne strani in še marsičem drugem.

Joomla!

JoomlaJoomla! je tudi bila blogersko zasnovana, a je malce bolj napredna in strokovna od WordPressa, zato je potrebno tudi malo več znanja, da se znajdete. Je primerna za nekoliko bolj kompleksne spletne strani in ne samo za spletne vizitke. Tudi za Joomlo obstaja veliko število dodatkov, ki vam olajšajo življenje in so dosegljivi na spletu brezplačno ali za nekaj evrov.

Obe plaftormi sta odlični in z uporabo katerekoli izmed obeh ne boste zgrešili. Pazite le, da ima vaš ponudnik spletnega gostovanja v vašem paketu tudi MySQL bazo, ker jo boste potrebovali za pravilno delovanje spletne strani in skripte.