Podražitev .net domene

Tudi to leto se obeta podražitev .net domene

Domene

Ste ponosni lastnik lične spletne strani, postavljene na domeni z domensko končnico .net? Potem hitro poglejte, kdaj vam domena poteče. S februarjem 2016 se namreč obeta podražitev, najverjetneje tudi letos v višini 10 %. Tako je bilo že lani, prav tako 1. februarja. Cena .net domene pa se je višala tudi v prejšnjih letih – januarja 2012, julija 2013 in februarja 2014. Na spodnjem grafu si lahko ogledate, kako je cena .net domene skozi leta rasla.

Cena .net domene (2011 - 2016)

Torej, ste pogledali, koliko .net domen imate? In koliko jih bo v kratkem poteklo? Če jih imate več in jih ne boste hitro podaljšali, bo strošek kar dosti višji, kot če jih podaljšate še ta teden. Obrnite se na svojega registrarja in mu naročite, da vam čim hitreje pripravi predračun za podaljšanje .net domen.

Verisign, Inc.Vsekakor ne bo odveč, če svoje domene podaljšate za daljše časovno obdobje, saj je višanje cen pri organizaciji Verisign, Inc., ki upravlja z .net domenami, postalo že kar vsakoletno pravilo. Svoje .net domene lahko podaljšate za kar 10 let (po trenutni ceni). Kdo ve, koliko bodo domene stale čez 5 ali več let. V primerjavi z danes verjetno kar precej več.

V branje vam priporočamo: Prednosti registracije domene za daljše obdobje

Še preden skočite v akcijo in poskrbite za večletno podaljšanje svojih domen, se vprašajte, koliko oziroma katere izmed domen boste čez več let zagotovo še vedno potrebovali. Morda se trenutno ukvarjate z nekaterimi spletnimi projekti, od katerih ni prav veliko, a ste nanje enostavno navezani. Ker gre za delo izpod vaših rok, vas čisto razumemo, a poskusite biti objektivni in se od neperspektivnih projektov poslovite. Svoj čas raje vložite v tiste, od katerih nekaj imate oziroma boste v prihodnosti zagotovo imeli.

Seznam domen

Namenimo še nekaj besed cenam .net domen. Nekateri registrarji, tako tuji kot domači, bodo svoje prodajne cene spremenili. Nekateri zgolj za 10 %, saj bodo toliko več morali vrhovnemu registrarju za registracijo posamezne .net domene plačati tudi sami, drugi precej več kot za 10 %, tretji pa svojih cen sploh ne bodo prilagajali. Morda zato, ker so bile njihove marže že prej dovolj visoke, morda pa zato, ker bodo na ta način poskušali privabiti večje število naročnikov.

Preden domeno registrirate, naredite hitro analizo in primerjajte cene registrarjev. Pa vendar naj cena nikakor ne bo edini kriterij izbire! Čeprav lahko nekje .net domeno registrirate že za zelo nizek znesek, precej nižje kot npr. nekje drugje, vam zna biti kmalu žal. Predvsem upoštevajte tudi kakovost podporne službe naročnikom, mnenja strank in funkcionalnost uporabniškega vmesnika, do katerega dobite dostop ob registraciji domene.