Kdaj ne registrirati .com domene

Kdaj ni dobro registrirati .com domene?

Domene

Domene s končnico .com veljajo za daleč najbolj popularne. Registriranih je že več kot 100 milijonov, eden izmed bolj zanimivih statističnih podatkov, ki si jih lahko ogledate tukaj, pa je tudi ta, da je skoraj vsako sekundo registrirana nova .com domena.

Domena .com je zelo priljubljena tudi v Sloveniji, kar ste zagotovo opazili sami. Daleč največkrat lahko naletimo na domenski končnici .si in .com, nekoliko redkeje na .net, zadnje čase tudi na .eu, na druge pa že zelo redko.

Pa vendar ni nujno, da prav vsak registrira domeno .com oziroma .si za potrebe slovenskih spletnih projektov. Kdaj je torej smiselno registrirati kakšno izmed mnogih drugih domen?

1. Kadar je .com domena zasedena

Izbira imena domene je največkrat kar zahteven podvig. Izmisliti si kratko domeno, ki si jo človek lahko hitro zapomni, hkrati pa se tudi dobro sliši, je vse prej kot lahko. In ko se imena končno domislimo, ga vtipkamo v iskalnik domen, kot je npr. preveri.si, nato pa ugotovimo, da je .com domena z izbranim imenom že zdavnaj zasedena. Kaj nam preostane? Lahko se zopet vrnemo korak nazaj in pričnemo razmišljati o novem imenu, včasih pa to ni smiselno. Če smo se domislili zares odličnega imena, je zagotovo bolje, da poskusimo srečo še z domensko končnico .net. Dejstvo je, da obstaja precej večja verjetnost, da bo .net domena prosta. V kolikor bo naša spletna stran v slovenskem jeziku, pa je seveda odlična alternativa tudi registracija domene .si. Verjetno celo boljša od registracije domene .com.

2. Kadar želimo izstopati

Omenili smo, da je registriranih preko milijona domen z domensko končnico .com. Če bomo tudi sami registrirali omenjeno vrhnjo domeno, vsekakor ne bomo ravno izstopali. Še ne tako dolgo nazaj so se pojavile številne druge domenske končnice, ki se po mnogih testih v iskalniku Google obnesejo prav tako dobro. Imate znanje z določenega področja in bi ga radi delili z uporabniki spleta? V tem primeru lahko razmislite o registraciji domene .guru.

.guru domena

Potrebujete spletno stran, na kateri boste predstavili svoj novi lokal? Registrirajte domeno s končnico .bar. Morda ljubite preizkušanje različnih vrst kave, svoje izkušnje pa bi radi podelili z drugimi? Za takšen projekt obstaja možnost registracije domene .coffee. Možnosti je še ogromno, zato vam priporočamo, da v Google vtipkate iskalno poizvedbo »premium domene« in si ogledate, kaj vse vam ponujajo registrarji.

3. Kadar ciljamo na točno določen trg

Registracija domene .com ni najbolj smiselna, ko ciljamo na točno določen trg. Ravno zaradi tega smo zapisali, da je za spletna mesta v slovenskem jeziku najboljša izbira registracija domene .si, enako pa velja tudi za druge jezike. Če želimo s spletno stranjo v nemškem jeziku doseči prebivalce Nemčije, je najbolje registrirati domeno s končnico .de. Poleg tega, da se bo morda bolje uvrščala v nemški različici Googlovega iskalnika google.de, bodo takšni domeni domači uporabniki spleta tudi bolj zaupali in posledično večkrat kliknili nanjo.