Pripetljaji s ponudniki gostovanja

Pripetljaji s ponudniki gostovanja

Gostovanje

Preizkusil sem že precej ponudnikov spletnega gostovanja. O tistih, s katerimi nisem bil zadovoljen, ne bom pisal prav veliko, saj je škoda izgubljati besed. Niti jih ne bom omenjal poimensko. Lahko pa na kratko povem, kaj me je motilo.

Pripetljaj #1

Pri enem večjih slovenskih ponudnikov spletnega gostovanja sem se odločil za deljeno gostovanje, kjer je možno gostovati tri domene. Najbolj me je motilo, da je bil strežnik zelo neodziven. Postavil sem Woocommerce trgovino, optimiziral različne zadeve, ki bi stran lahko pohitrile, pa vendar je še vedno trajalo približno 8 sekund, da se je stran prikazala. Odločil sem se, da stran prenesem k drugemu ponudniku, in sicer k NEOSERV.

Mislite, da je to kaj pomagalo?

Ja, pa še kako. Zdaj se mi stran naloži v pičlih dveh sekundah, zaradi česar so tudi konverzije bistveno boljše. Saj ni potrebno posebej razlagati, da počasna spletna stran odganja potencialne kupce. Obiskovalci se v veliko primerih s strani odpravijo, še preden se ta do konca naloži.

Počasna spletna stran

Da se vrnem k ponudniku spletnega gostovanja NEOSERV, ki si resnično zasluži vse pohvale. Torej… ne le, da mi spletna trgovina zdaj dela neizmerno hitreje, tudi prenos strani so mi fantje opravili brezplačno in zelo hitro.

Kaj pa cena?

Zdaj imam paket, kjer lahko gostujem 8 domen, zato je cena seveda precej višja. Če pa bi se odločil za paket, kjer bi lahko gostoval 4 domene, pa bi bila cena za prvo leto gostovanja celo nižja, za nadaljnja leta pa malenkost višja. Toda glede na to, da mi je stran prej delovala neverjetno počasi, pa ne le ta spletna trgovina, tudi blog na WordPressu je bil precej neodziven, mi vsekakor ni žal, da sem zamenjal ponudnika.

Pripetljaj #2

Ker sem se s številnimi spletnimi stranmi podal v internetni svet, sem se odločil, da preizkusim več ponudnikov gostovanja. Nekateri so v primerjavi z drugimi res v veliki prednosti, predvsem kar se tiče strežniške in programske opreme. Pri večjih ponudnikih izpadov strežnikov skorajda ni, večina jih tudi nudi cPanel nadzorno ploščo, s katero je upravljanje domen, gostovanja, elektronskih naslovov itd. zares enostavno. Toda zdaj ne bo govora ne strojni in ne o programski opremi, temveč o podpori.

PodporaČe se tudi vi ukvarjate s spletnimi stranmi, se verjetno dobro zavedate, kako pomembna je dobra, prijazna, strokovna in predvsem hitro odzivna podpora. No, pri večjem ponudniku sem doživel naslednje. Spletna stran je zaradi meni takrat neznanega razloga postala nedostopna. Takoj ko sem to opazil, sem poklical na telefonsko številko, izpostavljeno na strani ponudnika spletnega gostovanja. Oglasila se je tajnica. Zato sem jim poslal še email, na katerega pa kar ni in ni bilo odgovora. Čez nekaj ur sem zopet klical, vendar sem zopet dobil tajnico. Po še nekaj poslanih elektronskih sporočilih sem prejel odgovor naslednji dan, skoraj 24 ur po prvem poslanem emailu.

Ugotovljeno je bilo, da je bila napaka na njihovi strani, za nedosegljivost na telefonu so se le čudili, glede elektronskih sporočil pa mi niti niso znali pojasniti, zakaj mi ni nihče odpisal hitreje. Skratka, odločil sem se, da ponudnika spletnega gostovanja po hitrem postopku zamenjam. Ponudili so mi 50 % popusta za naslednje leto gostovanja, kar pa me niti približno ni prepričalo, da bi ostal.

Prispevek nam je poslal: Matej K. iz Radovljice