Registracija domene .SI

Kdaj in kje registrirati domeno .SI?

Domene

Pred izdelavo spletne strani imamo vedno veliko skrbi. Ena teh se zagotovo nanaša tudi na izbiro domene, ki bo za vedno krasila in poimenovala našo spletno stran. Toda kako izbrati domeno in katero domensko končnico naj ima, da bo kar najbolje služila svojemu namenu?

Vse o tem, prav tako pa tudi to, kje domeno registrirati, vam bomo zaupali v nadaljevanju. Čeprav nekateri registracijo domene jemljejo z levo roko, pa se v nadaljevanju kaj hitro pokaže, da bi morali v to vložiti več svojega časa in kreativnih idej. Vendarle pa s slednjimi ne gre pretiravati.

Katero domensko končnico izbrati?

Domenska končnica je tisti del, ki pride na koncu imena domene oziroma za piko. Domenskih končnic poznamo kar nekaj, a v primeru, da bo vaše spletno mesto namenjeno obiskovalcem iz Slovenije, bo najbolj smotrno izbrati končnico .SI, ki je naša nacionalna domenska končnica.

Ta v slovenskih uporabnikih spleta vzbuja zaupanje in informacijo, da gre za stran s slovensko vsebino. Kljub vsemu se priporoča vzporedna registracija istega imena domene še v kombinaciji s končnico .COM, da vam v prihodnosti ne bi kdo slučajno hodil v zelje.

Preberite tudi: Zakaj bi registrirali več domen?

Katero ime domene izbrati?

Izbira imena domene se mnogokrat izkaže za precej bolj zapleteno, kot bi si mislili. V večini primerov predvsem zato, ker je veliko imen že registriranih, sploh tistih, ki nosijo nek splošen pomen, kot na primer okna, vulkanizer, horoskop in podobno.

Dobra domena

Morali boste biti inovativni in kreativni. Ne obremenjujte se pretirano s SEO področjem, kar se imena domene tiče, saj ta del ni več tako pomemben, kot je bil morda nekoč. Izberite raje kar ime svojega podjetja, svoje lastno ime ali skovanko, ki ima nek pomen.

Domena ne sme biti predolga

Če morda samo ime domene ne igra več velike vloge pri spletni optimizaciji za iskalnike, pa je povsem drugače, ko je govora o njeni dolžini. Ime domene naj bo karseda kratko, prav tako ne uporabljajte vezajev. Tudi v primeru dveh besed le-te raje pustite skupaj.

Dolžina domene pa ne vpliva zgolj na spletne iskalnike, pač pa tudi na uporabnike. Ti si bodo krajšo domeno precej lažje zapomnili kot dolgo. In tudi njen pomen bo pri tem odigral bistveno vlogo. Če ime domene nima nobenega pomena, si ga bo človek tako precej težje zapomnil.

Bodite pozorni na slovnico

Pri registraciji pazite, da bo ime zapisano slovnično pravilno. Ko bo domena enkrat registrirana, je ne boste mogli več popravljati, zneska za registracijo pa tudi ne bo mogoče zahtevati nazaj.

Čeprav je mogoče registrirati domene s šumniki, pa to ne bi bil najboljši nasvet. Tovrstne domene namreč povzročajo precej težav strežnikom in odjemalcem spletne pošte, prav tako pa uporabniki šumnikov niso vajeni vpisovati v okno spletnega brskalnika.

Kje registrirati domeno .SI?

Najbolj enostavno registracijo .SI domene lahko opraviti pri katerem izmed domačih registrarjev, kakršen je denimo NEOSERV, ki domene ponuja že več kot 20 let. Na njihovi spletni strani imajo na voljo iskalnik prostih domen, kar pomeni, da boste zlahka preverili, ali je določena domena še prosta. Ko boste našli prosto domeno, ki ustreza vašim željam in zahtevam, sledi le še nekaj enostavnih korakov do registracije.

NEOSERV: Registracija domene

Tudi v primeru, da niste pretirano tehničen tip, vam bo zlahka uspelo opraviti s postopkom. Izbrano domeno boste poslali v košarico in vpisali nekaj osebnih podatkov, na katere se bo domena vezala (v primeru podjetja vnesite podatke podjetja).

Posebej previdni bodite pri vpisovanju e-poštnega naslova, saj vas bodo nanj obvestili o registraciji domene ter vam tja poslali račun in dostop do urejanja DNS strežnikov. Pred tem sledi še plačilo in postopek registracije bo stekel. Tudi v bodoče boste na ta naslov prejemali obvestila o skorajšnjem poteku registracije domene, da boste le-to lahko pravočasno podaljšali.