Katere so generične in katere nacionalne domene?

Katere so generične in katere nacionalne domene?

Domene

Ko napoči čas za postavitev nove spletne strani, ki bo temelj vašega novega podjetja, hkrati pride na vrsto tudi izbira domene, ki bo prvo ime te strani in vašega posla. Čeprav se zdi registracija domene nekaj povsem enostavnega, pa se velikokrat izkaže za precej bolj zapleteno.

A nikakor ne zaradi samega postopka registracije, pač pa zaradi izbire imena domene in domenske končnice. Tokrat bomo za vas predstavili in vam razložili, kaj so generične in kaj nacionalne domene. Gre namreč za nekaj, kar bo pri vaši izbiri ključnega pomena, da vam kdaj kasneje ne bi bilo žal.

Kaj so generične domene?

Ko govorimo o generičnih domenah, govorimo o tistih najbolj popularnih, ki obstajajo že praktično od samega začetka obstoja domen. Ena in edina ter neponovljiva je vsekakor generična domena .COM. Dobro znana vsem uporabnikom spleta in prva, ki je orala ledino preostalim končnicam nekoliko kasneje. Večino generičnih domen lahko registrira kdorkoli.

Med generične domene pa spadajo tudi domene s končnicami .NET, .ORG, ali .INFO. Gre za domenske končnice, ki obsegajo 3 ali 4 črke in same po sebi nosijo sporočilo o tem kaj naj bi se na tem naslovu nahajalo. Tako je pri .INFO jasno, da gre za spletno stran z določenimi informacijami, končnice .ORG so rezervirane za šole in neprofitne organizacije, medtem, ko .NET nakazuje, da gre za spletno stran podjetja, ki se ukvarja s spletnimi rešitvami.

Kaj pa so potem nacionalne domene?

Vsaka država ima na voljo svojo nacionalno domensko končnico. V našem primeru je to .SI, Hrvati imajo denimo .HR in Nemci .DE. Na ta način uporabniki spleta kaj hitro uvidijo, v katerem jeziku je postavljena neka spletna stran in na katere uporabnike cilja, kar pa s pridom izkoriščajo tudi spletni iskalniki.

Če boste tako v Sloveniji s pomočjo Googla iskali okna in vrata, vam bo ta vrnil najprej zadetke z nacionalno domeno, pa tudi tiste s .COM in podobne. Nikakor pa ne .DE, pa čeprav bi kdo utegnil uporabiti takšen trik in registrirati idealno domeno okna-vrata.de, saj Google ve, da iščete slovensko podjetje in ne nemškega.

Za kakšno domeno se odločiti?

Vse je odvisno od tega, kakšen je vaš namen in potreba. Če želite pisati osebni blog, ali pa predstaviti podjetje namenjeno slovenskim uporabnikom, potem bo vsekakor najbolje registrirati nacionalno domeno s končnico .SI in zraven dodati še generično .COM.

Domene

Zakaj? Enostavno zato, da si ne bi kak vaš konkurent izbral enake domene s končnico .COM in vam zagrenil življenje, ter otežil posel. Če imate namen poslovati v drugih državah, pa vsekakor registrirajte tudi njihove nacionalne domene.

Tu pa so tudi tematske domene

Se sprašujete kakšne domene so to? Gre za sila intuitivno zasnovane domene, ki spletnemu uporabniku že na prvi pogled povedo kaj se na spletni strani nahaja. Tematske domene so na primer; .BLOG, .NEWS in .ECO. Vse jasno mar ne? In kar je še dobro pri tematskih končnicah je, da je precej lažje najti prosto domeno z besedo ki jo želimo uporabiti, kot pa v primeru .SI ali .COM. Že imate svojo?