SSD optimizirano deljeno gostovanje

Optimizirano deljeno gostovanje na hitrih SSD diskih

Gostovanje

Izbira spletnega gostovanja je vedno precej zahtevna, saj imamo na voljo veliko izbire. Posamezni ponudniki gostovanja imajo pripravljene različne pakete, ki se ne razlikujejo le v količinah, ki jih dobimo, temveč tudi v mnogih drugih pomembnih lastnostih. Ni pomembna le velikost diska, temveč tudi vrsta in hitrost – to ne velja le za diske, temveč za vse elemente strojne opreme. Že pri specifikacijah strežnika imamo torej nekaj dela pri izbiri najboljših možnosti, še več razlik pa je lahko pri programski opremi, kjer imajo ponudniki načeloma več svobode. Na srečo se je skozi čas izoblikovala okvirna ponudba, h kateri teži večina ponudnikov – gre za različne oblike deljenega gostovanja, ki koristi tako ponudnikom gostovanja kot njihovim strankam.

Deljeno spletno gostovanje

Deljeno spletno gostovanje pomeni, da na istem strežniku gostuje večje število spletnih strani, torej lahko ponudnik deljenega gostovanja z enim strežnikom poskrbi za več strank hkrati. To prinaša določene prednosti, predvsem pa relativno nizko ceno, ki naredi deljeno gostovanje za najbolj priljubljeno obliko gostovanja med povprečnimi spletnimi mojstri. Spletne strani so gostovane na istem strežniku, tako da si delijo kapacitete naprave, kar zniža stroške vzdrževanja, saj se ti razdelijo na vse uporabnike strežnika.

Seveda pa hkratna uporaba strežnika terja kvalitetno strojno opremo. Strežnik mora hkrati servirati večje število spletnih strani, njegova zmogljivost pa se zelo razdeli, zato mora ponudnik gostovanja poskrbeti za to, da je strežnik dovolj zmogljiv. V prvi vrsti pride tu v poštev kapaciteta diska, ki mora biti zadostna za vse uporabnike, nato pa morajo biti diski seveda tudi hitri in zanesljivi. Medtem ko večina ponudnikov gostovanja še vedno uporablja klasične diske, se jih vse več že odloča za vse bolj priljubljeno alternativo, diske, imenovane SSD oziroma Solid State Drive. Ti so bolj primerni tako za strežnike kot tudi za osebno uporabo.

HDD in SSD disk

Diski SSD so precej hitrejši in bolj zanesljivi od trdih diskov, saj ne vsebujejo gibljivih delov, zato so tudi bolj odporni na morebitne okvare pri običajni uporabi. Predvsem za deljeno gostovanje so nedvomno najboljša izbira, saj nadoknadijo pomanjkljivosti takšne oblike gostovanja. Čeprav so diski SSD znatno dražji od trdih diskov, je strošek pri deljenem spletnem gostovanju zanemarljiv – cena diska se namreč razdeli med vse uporabnike, zato si ponudniki lahko privoščijo tudi velike in hitre diske SSD.

Optimizirano deljeno gostovanje na hitrih SSD diskih je tako najboljša izbira za širok rang spletnih mojstrov, od začetnikov do tistih bolj zahtevnih. Počasi bodo SSD diski postali standard, danes pa so na voljo pri nekaterih najbolj zanesljivih ponudnikih spletnega gostovanja. Med njimi je tudi ponudnik spletnega gostovanja NEOSERV.