Nakup domene

Ko se odločamo za nakup domene

Domene

Nekateri posamezniki se pred vsakim nakupom dobro pozanimajo, kaj točno bodo kupili in kje. Medtem ko se drugi predhodno z izbiro in samim nakupnim procesom kaj dosti ne obremenjujejo. S tem morda sicer zapravijo nekoliko več, zagotovo pa privarčujejo na času. Seveda je veliko odvisno od tega, za kakšen nakup gre. Pri skoraj vsakodnevnem nakupovanju živil zagotovo ni potrebno opravljati poglobljenih analiz, kot jih zahteva npr. nakup novega osebnega računalnika.

Kako pa je, ko gre za nakup domene? Je registracijo bolje opraviti čim hitreje, da se lahko kaj hitro predstavimo na spletu, ali pa je morda bolje temeljito preiskati, katero domeno bomo registrirali in kje?

Nakup domene zahteva svoj čas

Pri nakupu oziroma registraciji domene je precej drugače kot pri vsakodnevnem nakupovanju. Če nam pred odhodom v trgovino z živili zadostuje na hitro napisan listek z zapisanimi željami, pa je nakup domene mnogo bolj zapleten postopek. Najprej se moramo odločiti, katero končnico bomo izbrali. Se bomo odločili za domeno .si, morda .com ali .net? Izbira zavisi od tega, kdo bo naša ciljna publika. Za slovensko spletno stran bodo ustrezale vse prej naštete končnice (logična izbira bo sicer verjetno .si), medtem ko bosta za angleško stran izmed zgoraj naštetih primerni le .com in .net.

Napenjanje možganovČe z izbiro končnice še ne bomo imeli večjih težav, pa bo izbira imena zagotovo precej bolj zahtevna. “Pa saj imam super idejo za ime moje domene,” boste rekli. Verjetno res, toda še bolj verjetno pa je, da je imel enako idejo že nekdo pred vami, kar pomeni, da je domena že registrirana, in torej ni več na voljo. Kaj pa sedaj? Ne preostane vam drugega, kot da ponovno napnete svoje možgane in se skušate domisliti novega imena. Pa ne kakršnega koli, temveč takšnega, ki si ga bodo vaši bodoči obiskovalci spletne strani z lahkoto zapomnili.

Tako bodo naslednjič lahko naslov vaše strani vpisali direktno v URL vrstico spletnega brskalnika.

Na kaj moramo biti pred nakupom domene pozorni?

Glavni zadevi, ki smo ju že omenili, sta torej:

  • izbira domenske končnice
  • izbira imena domene

Poleg tega pa moramo biti pozorni tudi na to:

  • da domena ni sestavljena iz prevelikega števila črk
  • da ne vsebuje minusov in številk (v nekaterih primerih sicer ne gre drugače)
  • da domeno registriramo pri zaupanja vrednem ponudniku
  • da za nakup domene izberemo ugodnega ponudnika, saj cene močno variirajo
  • da v kolikor se le da, pri istem ponudniku zakupimo tudi spletno gostovanje
  • da nam ponudnik nudi pregledno nadzorno ploščo za urejanje domen in gostovanja
  • da se lahko kadarkoli (tudi ob nedeljah in praznikih) obrnemo na tehnično pomoč

Imate v kratkem namen opraviti nakup domene? Priporočamo vam, da si ogledate ponudbo ugodnega in zanesljivega ponudnika Prasicek.si na spletni strani https://www.prasicek.si/domene.