CMS - Content Management System

CMS – Sistemi za urejanje vsebin

Zanimivosti

V prejšnjih objavah smo predelali prve korake na poti do lastne spletne strani, torej kaj je spletno gostovanje, kaj je domena in katere nasvete naj upoštevamo pri izboru le-te. Sedaj pa naj čaka naslednji korak – kako bomo realizirali samo podobo in vsebino spletne strani? Če ste domači v programerskih in oblikovalskih vodah, lahko spletno stran v celoti oblikujete in sprogramirate čisto sami. Če pa to ni vaše področje ali pa če imate v načrtu imeti spletno stran kot blog, enostavni spletni portal ali predstavitveno stran, pa nima smisla da ponovno “odkrivate toplo vodo”. Najboljša izbira za vas bi bila uporaba že obstoječih sistemov za urejanje vsebin (CMS, ang. Content management system).

Kaj je CMS?

Sistemi za urejanje vsebin so že narejene spletne strani, ki nam ponujajo osnovne funkcionalnosti:

  • delo z vsebino
  • upravljanje z uporabniki
  • organizacija in struktura spletne strani
  • osnovna zaščita strani
  • možnost dodatnih razširitev spletnega mesta z vtičniki, lastnim izgledom in ostalimi funkcijami

Zakaj izbrati CMS?

Dobra stran CMS sistemov je ta, da za njimi stojijo organizacije (profitne ali prostovoljne), ki jih redno vzdržujejo in dopolnjujejo. Tako so z novejšimi različicami popravljene vse napake in pomanjkljivosti, hkrati pa nam je ponujena podrobna uporabniška (in razvijalska) dokumentacija. Dodatna pozitivna lastnost je tudi ta, da za vsak CMS obstaja skupnost (ang. community), kjer se zbirajo vprašanja in delijo izkušnje drugih uporabnikov, tako da je začetek dela precej lažji.

Kako začeti?

Najprej moramo izbrati sistem in nato izbrati ponudnika gostovanja, ki omogoča namestitev našega izbranega sistema in ustreza njegovim tehničnim zahtevam (v večini primerov gre za PHP in MySQL, kar pa ponudniki gostovanja večinoma omogočajo). Ko to uredimo, nam že osnovna namestitev CMS-ja zadošča, da na svojo stran že začnemo dodajati lastno vsebino. Za vse omenjene sisteme pa obstajajo dodatne komponente (brezplačne ali plačljive), s katerimi lahko dopolnimo izgled ali delovanje našega spletnega mesta.