Dolžina zakupa domene

Kakšna naj bo dolžina zakupa domene?

Domene

Kako dolžina registracije domene vpliva na našo stran in na rezultate iskalnikov? Bi domeno registrirali za dalj časa – in za koliko? Če hočete ostati pred konkurenco, bi lahko preverili, za koliko časa je registrirana njihova domena. Če konkurenca podaljša registracijo za recimo leto ali dve, bi mogoče morali razmisliti o podaljšanju registracije za 5-10 let. Čeprav čas (za katerega je registrirana domena) dejansko vpliva na rezultate iskalnikov, je treba upoštevati, da je to le manjša zmaga, ko pogovor nanese na iskalnike.

Zelo pametno je razmišljanje o registraciji domene za 10 let. Tako se nam ni potrebno vsako leto ubadati s celotnim procesom podaljševanja registracije. Najboljša poteza je, da si izborimo želene domene, katere hočemo imeti v lasti dalj časa – in obnovimo registracijo vsakih 5-10 let.

Kaj se zgodi, ko domena poteče?

Če vaša domena poteče (se ji izteče čas, za katerega je bila registrirana), obstaja precej velika verjetnost, da jo bo ob poteku enostavno registriral nekdo drug. S tem mu bo prihranjenega večina truda s promocijo strani (mogoče celo blagovne znamke), ker smo mi (kot prejšnji lastniki) že prebili led na trgu. Predstavljajte si, da vlagate čas, trud, denar in ostale vire v razvoj spletne strani (oz. storitve), nato pa zadeva v celoti propade, ker poteče obdobje, za katerega je bila domena registrirana. In ne samo to: s tem vašim trudom ste zelo olajšali delo naslednjemu srečnežu, ki bo vašo domeno kupil takoj, ko bo spet na voljo!

Zato resnično razmislite, katere domene bi želeli imeti v lasti in nato razmišljajte dolgoročno. Naredite si uslugo in registrirajte domeno za nekaj let vnaprej. S tem si zagotovite, da bo ime še dolgo časa v vaši lasti, poleg tega pa večina registrarjev domen nudi popuste za večletno registracijo domen – tako da je v vsakem primeru dobiček na vaši strani!