Počasna spletna stran

Zakaj se moja spletna stran nalaga počasi?

Zanimivosti

V današnjem hitrem načinu življenja velja, da če se vaša spletna stran nalaga dlje kot nekaj sekund, potem gre za počasno in neoptimizirano spletno stran. Za nastalo situacijo lahko obstaja več razlogov. Vsekakor vam priporočamo, da težavo čim prej odpravite, saj so spletne strani, ki se nalagajo počasneje, nižje uvrščene med rezultati v iskalniku Google, izgubljate tudi obiskovalce, in v primeru, da imate spletno trgovino, svoje potencialne kupce.

Oglejmo si najpogostejše vzroke za počasno nalaganje spletne strani in kako jih odpraviti.

Spletno gostovanje

Osnova za hitro in učinkovito delovanje spletne strani je, da je naložena na sodobnih in zanesljivih strežnikih. Gostovanje naj deluje na SSD strežnikih z zmogljivimi procesorji in optimizirano programsko opremo. Če vam vaš ponudnik tega ne more ponuditi, vam priporočamo, da izberete drugega, a najprej preverite še ostale dejavnike, ki lahko vplivajo na počasno delovanje.

Gostovanje

Vtičniki

Vtičniki spletni strani dodajo različne funkcionalnosti, vendar lahko nekateri zaradi kompleksnosti in sumljivega izvora upočasnjujejo vašo stran. Uporabljate samo preverjene vtičnike in tiste, ki jih res potrebujete. Če ne veste, kateri vtičnik povzroča težavo, potem izklopite vsakega posebej in preverite delovanje strani.

Animacije

Se vam zdi, da animacija na strani zgleda dobro in da izboljša uporabniško izkušnjo? Morda se motite. Animacije zahtevajo precej strežniških virov, ki lahko drastično vplivajo na nalaganje spletne strani. Poleg tega vedno več spletnih uporabnikov uporablja mobilne naprave, ki niso optimizirane za prikazovanje animiranih vsebin. Animacija vam torej lahko prinese več skrbi kot koristi.

Najbolj enostavna rešitev je, da animacijo začasno onemogočite in preverite, ali se vaša stran nalaga hitreje. Če je to razlog za počasno delovanje strani, potem animacijo odstranite.

Slike

Kar se tiče hitrosti nalaganja spletne strani, so neustrezne slike lahko velik problem. Nobena slika na strani naj ne presegala velikosti 1 MB. V vsakem primeru vam priporočamo, da uporabite orodje za optimizacijo slik Kraken.io ali TinyPNG.

Orodja za optimizacijo slik

Uporaba različnih pisav na strani

Če na strani uporabljate več različnih slogov pisav, je lahko tudi to razlog za počasnejše delovanje strani. Priporočljivo je, da na strani uporabljate največ dve vrsti pisave.

Predpomnjenje

Predpomnilnik je del pomnilnika, v katerem so začasno shranjeni podatki. Priporočamo vam, da si na stran naložite vtičnik za predpomnjenje podatkov, ki omogoča, da se določeni deli spletne strani naložijo veliko hitreje.

JavaScript

JavaScript omogoča prikazovanje oglasov, pop-up oken in drugih funkcionalnosti na strani. Njegova uporaba izboljša uporabniško izkušnjo, lahko pa vpliva tudi na hitrost nalaganja spletne strani. Vpliv na hitrost preverite tako, da začasno izklopite vse JavaScript funkcije.

Orodja za preverjanje hitrosti delovanja spletnih strani

Preden se lotite posegov v spletno stran, preverite njeno delovanje z za to namenjenimi spletnimi orodji. Testiranje ponovite po opravljenih spremembah, da boste videli, kako učinkovita je bila optimizacija.

Gtmetrix

Odlično orodje, ki vam poleg splošnih ocen ponudi še analizo nalaganja, velikost strani in število poizvedb na strani. Ocena bo podana v črkovni in številčni obliki, kar vam omogoča preprosto ovrednotenje podatkov, v pomoč pa vam bodo tudi napotki, s katerimi lahko pohitrite delovanje svoje strani.

Rezultati meritev z GTmetrix

Google PageSpeed Insights

Google je poznan po svojih odličnih spletnih orodjih in tudi Google PageSpeed Insights ni izjema. Orodje oceni hitrost vaše spletne strani z oceno od 1 do 100, ponudi pa vam tudi številne koristne napotke, kako izboljšati oceno hitrosti.

Rezultati meritev z Google PageSpeed Insights

Pingdom Website Speed Test

Deluje na podoben način kot Googlovo orodje, omogoča pa vam tudi, da nastavite lokacijo strežnika, na katerem naj se opravi test vaše strani. Priporočamo vam, da izberete strežnik, ki je lociran najbližje strežniku, na katerem je naložena vaša stran. Tako boste dobili najbolj relevantne rezultate.

Rezultati meritev s Pingdom