Kako namestiti WordPress

Kako na paket gostovanja namestiti WordPress?

Gostovanje

Na spletu lahko zasledimo veliko člankov na temo sistema WordPress. Ne le v angleščini, tudi v slovenščini, saj gre za izjemno priljubljeno platformo, ki jo uporabljajo po celem svetu. Na njej temelji več milijonov spletnih strani, dejstvo pa je, da ji po številu uporabnikov druge platforme ne sežejo niti do kolen.

WordPress

Ker je WordPress uporabniku zelo prijazen sistem, kar promovirajo tudi mnogi prispevki na blogih, se za njegovo namestitev odločajo tudi popolni začetniki. Nekateri izmed njih imajo izkušnje s preprostejšimi urejevalniki, kot sta denimo Wix in Weebly, spet drugi pa izkušenj s postavitvijo spletne strani še nimajo. Opazili smo, da se na socialnih omrežjih in forumih pogosto pojavlja vprašanje, kako na paket gostovanja namestiti WordPress, zato bomo v današnjem prispevku podali odgovor. Da bo vse popolnoma jasno, bomo dodali tudi slikovni material.

Namestitev sistema WordPress prek cPanel

Če spletnega gostovanja še niste zakupili, se najprej prepričajte, da vam ponudnik lahko ponudi nadzorno ploščo cPanel. Večina ponudnikov gostovanja uporablja prav omenjeno nadzorno ploščo, saj je uporabniku prijazna, obenem pa ponuja mnogo uporabnih funkcionalnosti. Ena izmed njih je tudi hitra in preprosta namestitev sistema WordPress. Naj vam postopek predstavimo po korakih.

1. Najprej se vpišite v nadzorno ploščo cPanel. Povezavo, uporabniško ime in geslo za dostop do nadzorne plošče boste prejeli, ko boste zakupili spletno gostovanje. Svetujemo vam, da le-to zakupite pri NEOSERV.si, kjer preverjeno uporabljajo cPanel, zaradi optimiziranega SSD strežnika pa WordPress spletne strani (in druge) delujejo izjemno hitro.

Prijava v cPanel

2. V nadzorni plošči v razdelku »Softaculous Apps Installer« poiščite ikono WordPress in kliknite nanjo.

Softaculous Apps Installer - WordPress

3. Prikazal se vam bo kratek opis sistema, prav tako boste videli, koliko prostora na strežniku imate še na voljo in koliko prostora bo zavzel WordPress – nekoliko več kot 20 MB. Kar morate na tej strani poiskati, je gumb z napisom »Install Now«. Kliknite nanj.

WordPress - Install Now

4. Prikazala se vam bo nova stran z vnosnimi polji, raznimi nastavitvami in možnostjo izbire grafične predloge. Kako izpolniti polja, si preberite v nadaljevanju.

Software Setup: Tukaj najprej izberete protokol, prek katerega želite, da je dostopna vaša stran. Če na izbrano domeno niste namestili SSL certifikata, izberite »http://« ali »http://www.« – izbira je povsem vaša, saj je vprašanje le, katera različica se vam bolj dopade. Če ste SSL certifikat namestili, izberite eno izmed »https« različic. Pri drugem polju izberite domeno. Če je na seznamu ne najdete, jo morate najprej dodati na paket gostovanja. Tretje polje pustite prazno (razen če želite WordPress namestiti v podmapo izbrane domene).

WordPress namestitev: Software Setup

Site Settings: V tem delu ne bi smeli naleteti na težave, saj je vse jasno. V prvo polje vpišite naslov svoje spletne strani, v drugo pa kratek opis. Se vam ob tem pojavlja vprašanje, ali boste po namestitvi sistema lahko omenjeni nastavitvi spremenili? Brez skrbi, kadarkoli ju boste lahko spremenili v WordPress administraciji. Možnosti »multisite« najverjetneje ne želite, zato kvadratka ne obkljukajte. Tega bi obkljukali takrat, ko bi npr. postavili večjezično spletno stran, pa še v tem primeru bi morda raje uporabili WordPress vtičnik, ki doda možnost večjezičnosti.

WordPress namestitev: Site Settings

Admin Account: V tem delu nastavite uporabniške podatke, ki jih boste po zaključeni instalaciji uporabljali za vpis v WordPress administracijo. Zelo pomembno je, da privzeto uporabniško ime »admin« spremenite, saj v nasprotnem primeru lahko postanete lahka tarča spletnih napadalcev. Izberite tudi dovolj močno geslo, ki bo spodnji indikator obarval zeleno. Vpišite še svoj e-poštni naslov.

WordPress namestitev: Admin Account

Choose Language: Za vas imamo dobro novico – WordPress je na voljo tudi v slovenskem jeziku! Poiščite ga med množico drugih jezikov.

WordPress namestitev: Choose Language

Select Plugin(s): Tukaj boste imeli možnost namestitve vtičnika, ki omejuje število prijav v administracijo sistema WordPress. Vsekakor uporabno, če se želite dodatno zavarovati pred spletnimi napadalci, ki se s poskušanjem kombinacij uporabniških imen in gesel želijo vpisati v vaš sistem. Vtičnik lahko namestite tudi kasneje, ko boste WordPress že imeli nameščen.

WordPress namestitev: Select Plugins

Advanced Options: V naprednih nastavitvah lahko izberete ime podatkovne baze, ki jo WordPress potrebuje za svoje delovanje. Prav tako imate na voljo izbiro predpone tabel podatkovne baze. Najbolje bo, da omenjeni nastavitvi pustite kar pri miru.

WordPress namestitev: Advanced Options

Select Theme: Grafično predlogo lahko izberete že pred namestitvijo, lahko pa tudi kasneje, neposredno v svoji WordPress administraciji. Ta korak torej lahko enostavno preskočite in kliknete na gumb na dnu strani »Install«.

WordPress namestitev: Select Theme

5. Po kliku na »Install« bo trajalo nekaj sekund, da se WordPress namesti na vaš paket gostovanja. Ko bo proces končan, boste o tem obveščeni, prav tako pa boste zagledali dve povezavi. Prva bo vodila do vaše nove spletne strani, druga pa do administracije sistema. S podatki, ki ste jih vnesli v prejšnjem koraku, se vpišite v administracijo, in pričnite z urejanjem svoje WordPress strani.