Prenos domene na drugega registrarja

Kako izvesti prenos domene na drugega registrarja?

Domene

Domeno registrar registrira za registranta, kar pomeni, da poskrbi za registracijo v vašem imenu in za vas – in prav zaradi tega se lahko kadar koli odločite za prenos domene. Nič drugače ni, kot če bi zamenjali ponudnika dobave električne energije ali interneta.

Kadar z registrarjem niste zadovoljni oziroma ugotovite, da vam drugi lahko ponudi boljše pogoje, nižje plačilo, ali pa bi radi menjavo iz drugih razlogov, vas na trenutnega registrarja nikoli ne vežejo pogoji, ki bi prenos preprečevali. Res pa je, da je potrebno preveriti pogodbo in se prepričati, v kolikšnem času in pod kakšnimi pogoji se lahko opravi prenos.

Zakaj prenos domene?

Večina ponudnikov vam bo zaradi velike konkurence omogočila, da svojo domeno k njim prenesete brezplačno, vendar to seveda ni razlog, zaradi katerega bi se za prenos domene odločili. Tega velja izvesti na podlagi dejstev, ki pričajo o tem, da vam bo pri novem registrarju bolje kot pri starem.

Prenos domene

Pogosto prihaja do menjav med domačimi in tujimi ponudniki, saj se lastniki slovenskih spletnih strani zavedo, da so domači ponudniki bolj praktični in je z njimi lažje sodelovati, prav tako pa so tudi med njimi razlike.

Odločiti se velja za takšnega, ki vam kot registrar zagotovi hitro podporo tehnične ekipe, uporabo brezplačnega DNS gostovanja z DDoS zaščito, različne plačilne metode, urejanje WHOIS podatkov, nastavitev in urejanje DNS zapisov, redno informiranje glede podaljševanja domene, …

Kako urediti prenos domene .SI na drugega registrarja?

Pri novemu registrarju se pozanimajte, kakšna so pravila za prenos domene glede na domensko končnico, na primer .SI, .COM, .ORG.

Za prenos domene s končnico .SI bo najprej potrebno pri trenutnemu registrarju pridobiti tako imenovano EPP kodo oziroma šifro, ki jo lahko najdete v naročniškem vmesniku, ali pa vam jo bo obstoječi registrar posredoval po elektronski pošti. S to avtorizacijsko kodo se nato obrnite na novo izbranega registrarja, ki bo opravil prenos. Upoštevati velja, da je koda časovno omejena in propade v roku 16 dni. Če v tem času ne pride do prenosa, boste morali zanjo zaprositi ponovno.

Kako poteka prenos generične domene?

Tudi za .COM, .NET, .ORG in druge generične domene boste pri trenutnem registrarju prejeli EPP kodo. Prav tako boste prejeli elektronsko sporočilo s povezavo, imenovano “Approve Transfer Link” – ob kliku na sporočilo se pričnejo postopki prenosa.

Bodite pazljivi: prenos domene je mogoč le, če v zadnjih 60. dneh niste spreminjali podatkov oziroma že prenesli domene. Če se pri kodi ali prenosu pojavijo težave, se je najbolje obrniti na novega registrarja, ki vam bo pomagal, da se prenos čim hitreje uredi.