Kako prehiteti konkurenco

Kako na spletu prehiteti konkurenco?

Spletni marketing

Da je danes konkurenca na spletu zelo močna, ve vsak. Kako konkurenco prehiteti, pa le redko kdo. K izzivu je potrebno pristopiti celovito, še pred samo izvedbo pa je treba narediti dober strateški načrt. Določiti je treba cilje – kaj sploh želimo doseči, poleg ciljev pa je potrebno v načrt zapisati tudi pot, ki nas bo do ciljev vodila. Zelo priporočljivo je dodati tudi okvirne roke, saj drugače s stvarmi, ki so manj prijetne, lahko kaj hitro pričnemo zavlačevati.

Domena in spletno gostovanje

Prvi korak spletne predstavitve predstavlja registracija domene. Priporočamo vam, da si preberete članek z naslovom Kako izbrati pravo domeno. Če gre za stran podjetja, naj se domena imenuje kar enako kot vaše podjetje ali blagovna znamka. Zelo pomembno za uspešno spletno predstavitev pa je tudi spletno gostovanje. Preberite si članek z naslovom Optimizirano deljeno gostovanje na hitrih SSD diskih, kjer smo natančno pojasnili, kakšno spletno gostovanje predstavlja najboljšo izbiro. Da izberemo kakovostno gostovanje, je zelo pomembno, ker bo na ta način naša spletna stran delovala zelo hitro, hkrati pa tudi zanesljivo in varno.

Postavitev spletne strani

Naslednji korak je postavitev spletne strani. Tudi temu koraku moramo posvetiti vso našo pozornost. Odločimo se lahko za lastno postavitev (pomagamo si z brezplačnimi odprtokodnimi sistemi, kot je npr. WordPress), lahko pa se za izdelavo spletne strani dogovorimo tudi s podjetjem ali agencijo, ki se s storitvijo profesionalno ukvarja. Skupaj z njimi moramo strukturirati spletno mesto in se dogovoriti o vseh podrobnostih. Več kot priporočljivo je, da se za izdelavo strani obrnemo na podjetje, ki se ukvarja tudi s spletno optimizacijo in oglaševanjem, saj nam bodo strokovnjaki znali svetovati glede same strukture, načrtovanja vsebin, video materiala ipd.

Izdelava spletne straniVsaka podstran spletišča mora biti izdelana z razlogom. Dobro je, da je vsebinsko bogata, saj nam to pomaga pri večji vidnosti v spletnih iskalnikih (npr. v iskalniku Google). Seveda pa moramo v prvi vrsti gledati na uporabniško izkušnjo, saj bodo potencialne stranke naši obiskovalci, ne pa Googlovi roboti oz. pajki. Dobro načrtovanje je ključ do uspeha. Če še enkrat povzamemo – spletna stran mora biti všečna, pregledna in dobro strukturirana, za doseganje čim večje vidnosti v iskalnikih pa mora ugoditi tudi zahtevam spletnih pajkov.

Optimizacija spletne strani – SEO

Zapisali smo, da je zelo dobro, da vam spletno stran izdela nekdo, ki se spozna na spletno optimizacijo. V tem primeru imamo tako imenovano on-site optimizacijo že več ali manj urejeno. Gre za prilagoditev elementov direktno na spletni strani, ki vplivajo na pozicije v spletnih iskalnikih. Predvsem gre za kakovostne in dobro strukturirane vsebine, vključevanje ključnih besed v naslove in podnaslove ter meta podatke. Če vam bo stran izdelal nekdo brez znanja optimizacije, stran ne bo dobro prilagojena spletnim pajkom, s tem pa tudi ne bo tako vidna v iskalnikih.

Google - spletni pajkiPoleg optimizacije elementov na strani pa je potrebno poskrbeti tudi za off-site optimizacijo. Pri tej dejavnosti gre za pridobivanje povezav z drugih spletišč. Če na našo spletno stran kažejo povezave od drugod, bo Google to zaznal, signal pa mu bo dal vedeti, da je naša spletna stran pomembna – posledica bodo višje pozicije v iskalniku. Glavna stvar, ki jo moramo vedeti glede pridobivanja povezav, je, da morajo biti le-te relevantne (torej pridobljene s spletišč s sorodno vsebino naši) in kakovostne (pridobljene z avtoritativnih spletišč, ki v očeh Googla že nekaj veljajo).

Z urejeno on-site in off-site optimizacijo bomo z našo spletno stranjo prehiteli konkurenco v iskalniku Google. Zavedati pa se je potrebno, da je postopek dolgotrajen in da na uspeh čez noč ni za računati. Še posebej, če tekmujemo s konkurenčnimi podjetji, ki so na spletu že zelo dolgo (npr. več kot 10 let). In če tudi oni delajo na optimizaciji strani, bo izziv za nas še toliko večji/težji.

Oglaševanje spletne strani

Če z organskimi zadetki, na katere vpliva optimizacija strani, na kratki rok ne moremo doseči vidnih rezultatov, pa si v ta namen lahko pomagamo z oglasi. Pravzaprav je to zelo priporočljivo, saj z izpostavljanjem našega podjetja oz. spletne strani krepimo zavedanje spletnih uporabnikov o nas in naši ponudbi. Najbolj uspešne spletne strani so tiste, ki vlagajo tako v optimizacijo kot tudi v oglaševanje.

Google in Facebook oglaševanjeNajpogostejša kanala spletnega oglaševanja predstavljata Google AdWords in Facebook. Pri Google AdWords gre za to, da se plačljivi oglasi prikazujejo med rezultati iskanj – v spletnem iskalniku Google (na vrhu in ob strani organskih/brezplačnih rezultatov), lahko pa se prikazujejo tudi na številnih drugih spletnih straneh, katerih skrbniki so se odločili za prikazovanje oglasov. Tako lahko za promoviranje svoje strani kreiramo tudi grafično atraktivne oglase, ki pritegnejo pozornost spletnih uporabnikov.

Tudi Facebook oglaševanje je zelo popularno. Za veliko podjetij gre za kanal oglaševanja, od katerega iztržijo daleč največ. Oglaševati je možno tako izdelke kot storitve, kar najbolj govori v prid Facebook oglaševanja, pa je možnost zelo specifičnega targetiranja. Izdelani oglasi se namreč na socialnem omrežju lahko prikazujejo le tisti skupini ljudi, ki jo izberemo – npr. ženskam, starim od 30 do 40 let, ki jih zanima zdravo prehranjevanje. Na ta način bi denimo lahko oglaševali razna zdravju prijazna prehranska dopolnila.

Testirajte, prilagajajte in še enkrat testirajte

TestiranjePri iskanju najbolj uspešne spletne poti se bomo morali prebiti skozi nemalo testov. Testiranje je za doseganje uspeha nujno, seveda pa je že na samem začetku potrebno vse dobro premisliti in čim bolje izvesti. Na ta način bo po vsakem testiranju manj prilagajanja, kar pomeni tudi nižje stroške. Naj nas ne skrbi, ali bomo z oglaševanjem morda povsem zgrešili. Na začetku posamezne kampanje namenimo oglaševanju nekoliko nižji znesek, da analiziramo prve podatke. In če so ti spodbudni, v oglaševanje vložimo več sredstev. Ne pozabimo pa tudi na stalno optimiziranje naše spletne strani ter pridobivanje kakovostnih povratnih povezav, saj na dolgi rok želimo na stran privabiti čimveč ‘brezplačnih’ obiskovalcev, ki jih zanima naša ponudba.