Registracija domene za daljše obdobje

Prednosti registracije domene za daljše obdobje

Domene

Registracija domene zahteva čas za premislek. V prvi vrsti moramo ta čas nameniti izbiri odličnega imena, saj prav dobro ime lahko loči uspešen spletni projekt od neuspešnega. Če torej izbirate ime domene za potrebe poslovanja, pred registracijo večkrat pretehtajte, ali ste se zares domislili imena, na katerem boste gradili dlje časa in po katerem vas bodo obiskovalci prepoznali. Dobro premislite tudi o izbiri domenske končnice. Za resen projekt vam vsekakor priporočamo, da registrirate več domenskih končnic in se na ta način zavarujete pred konkurenco.

Izbira domene

Registracija domene zahteva še eno odločitev, in sicer se boste morali odločiti, za koliko časa želite domeno registrirati. Za večino domen velja, da jih lahko registrirate za obdobje do 10 let, za nekatere pa tudi manj – npr. do 5 let. Po drugi strani pa domene ne morete registrirati za manj kot 1 leto. Poglejmo si zadeve nekoliko bolj od blizu.

Domena .si

Z vrhnjo domeno .si upravlja Arnes. Akademska in raziskovalna mreža Slovenije je vrhovni registrar, ki za domeno .si določa pravila. Če želite registrirati domeno .si, lahko to storite za obdobje od enega do pet let.

Domena .com / .net

Vrhnji domeni .com in .net sta v svetu daleč najbolj priljubljeni. Z njima upravlja ameriška organizacija Verisign, Inc., poleg njiju pa upravlja tudi z domenskimi končnicami .name, .cc, .tv, .jobs, .gov in .edu. Registracija vrhnjih domen .com in .net je možna za obdobje od enega do deset let.

Naj domeno registriram le za eno leto?

Domene - javna dražbaSplošnega odgovora na vprašanje ni, saj obstaja veliko spletnih projektov, ki že pred obdobjem enega leta propadejo, še več pa je takšnih, ki se sploh nikoli ne zaženejo. V tem primeru bi bila registracija domene za več let vsekakor nesmiselna, saj bi denar tako rekoč vrgli skozi okno. Če se vam je to slučajno zgodilo, morda še ni vse izgubljeno. Domeno lahko namreč tudi prodate – ali se dogovorite z nekom, ki bi ga domena utegnila zanimati, domeno lahko prodate na javni dražbi (morda celo iztržite zavidljiv znesek), lahko pa tudi neposredno na spletni strani (oz. na parkirani domeni) objavite podatek, da je domeno možno kupiti.

Kdaj domeno registrirati za daljše obdobje?

Registracija domene za daljše obdobje ima pred registracijo za zgolj eno leto kar nekaj prednosti. Izpostavili bi predvsem štiri:

1. Enostavnost: S tem, ko boste domeno registrirali za daljše obdobje, npr. za obdobje petih let, se boste izognili vsakoletnemu podaljševanju oz. plačevanju. Tako boste nekaj malega privarčevali tudi pri transakcijskih stroških.

2. Varnost: Registracija domene za več let pomeni manjše tveganje, da bi domeno pozabili podaljšati. Če na podaljšanje domene pozabite in je torej ne podaljšate v roku, jo lahko tudi izgubite, prav tako pa je možno, da boste za obuditev domene iz karantene morali plačati vrtoglav znesek.

Registracija domene za daljše obdobje3. Ugodnost: Večina registrarjev vam za registracijo domene za daljše obdobje nudi popust. Za dlje, kot boste domeno registrirali, več popusta boste deležni.

4. Večja vidnost v iskalniku: Google pri razporejanju iskalnih rezultatov upošteva celo vrsto faktorjev (več kot 200). Eden izmed njih je tudi dolžina zakupa domene. S tem, ko domeno registrirate za daljše obdobje, Googlu sporočate, da s spletnim projektom mislite resno, zato vas v svojem iskalniku uvršča višje, kot bi vas sicer.

Če torej postavljate poslovno spletno stran oz. spletno stran, za katero ste prepričani, da jo boste imeli več let, se vam vsekakor splača domeno registrirati za daljše obdobje.