Paket gostovanja

Kaj je paket gostovanja in kako ga izbrati?

Gostovanje

Pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja imamo na voljo zelo veliko izbiro. Ponudnikov ni ogromno le v tujini, temveč tudi v Sloveniji, zato je pred odločitvijo potrebna temeljita analiza. Ko se enkrat odločite za ponudnika, pa vas čaka še izbira paketa gostovanja.

Ker imajo naročniki za gostovanje svojih spletnih strani, trgovin, informacijskih portalov in drugih spletnih mest zelo različne potrebe, imajo ponudniki vnaprej pripravljene pakete. Z njimi je točno določeno, kaj posameznemu naročniku pripada.

Glede na to, da je daleč največ naročil deljenega spletnega gostovanja, si bomo natančneje pogledali pakete te vrste storitve.

Kaj določajo paketi?

S paketom gostovanja ponudniki določijo:

  1. število domen: Naročnik lahko z zakupljenim paketom gostovanja poveže določeno število domen. Domena je spletni naslov, na katerem lahko postavimo spletno stran.
  2. prostor na strežniku: Strežniški prostor je običajno omejen z vrednostjo, izraženo v GB. Vse več je tudi paketov, ki omejitve na prostor nimajo, zavedati pa se je treba, da omejitev obstaja tudi v tem primeru, saj je vsak prostor omejen. Če naletite na takšno ponudbo, vam priporočamo, da si podrobneje preberete splošne pogoje.
  3. promet: S paketom gostovanja je lahko omejen tudi mesečni prenos podatkov, ki ga pogosto označujemo kar z izrazom promet. Prenos podatkov je odvisen od velikosti in vrste strani ter števila obiskovalcev. Če je promet omejen, mi pa presežemo omejitev, nam ponudnik izklopi gostovanje, seveda pa nas običajno o tem predhodno obvesti.
  4. število parkiranih domen: Parkirana domena je domena, ki je usmerjena na nosilno domeno paketa gostovanja. Za večino naročnikov število parkiranih domen ni bistvenega pomena, prav tako pa le redki paketi omejujejo njihovo število.
  5. število e-predalov: Tako z domenami kot s spletnim gostovanjem so povezani e-poštni predali. Od domene je odvisna imenska struktura e-poštnega predala (npr. mojca @ domena.si), od gostovanja pa prostor, ki je na voljo za shranjeno e-pošto. Prav tako nekateri paketi gostovanja omejujejo število e-predalov.
  6. število MySQL baz: Pri izbiri paketa moramo pozornost nameniti tudi omejitvi števila MySQL baz oz. možnosti, ali na izbranem paketu sploh lahko ustvarjamo podatkovne MySQL baze. Večina sodobnih spletnih sistemov, na katerih temeljijo spletne strani, uporabljajo podatkovne baze – npr. za WordPress spletno stran potrebujete vsaj eno MySQL bazo.
  7. število FTP računov: V redkih primerih je naročniku lahko pomembno, da paket omogoča večje število FTP računov. To velja predvsem v primeru, ko prostor na strežniku najame večje podjetje, ki želi, da ima dostop do podatkov prek FTP programa na voljo več uporabnikov.
  8. uporabo nadzorne plošče: Čeprav veliko naročnikov temu kriteriju ne posveča pozornosti, pa gre zagotovo za zelo pomemben del paketa gostovanja, saj nam kakovostna nadzorna plošča lahko marsikaj olajša ali celo omogoči (npr. dodajanje domen na paket gostovanja, kreiranje e-poštnih predalov, dostopanje do MySQL baz in varnostnih kopij, pregled statistike obiska itd.). Priporočamo nadzorno ploščo cPanel, ki nudi veliko funkcionalnosti in je preprosta za uporabo.

Kako pravilno izbrati paket gostovanja?

Najprej morate vedeti, koliko spletnih strani boste imeli. Druga stvar, o kateri morate razmisliti, je, kako obsežna bo vaša spletna stran. Prav tako je potrebno sklepati, koliko obiska lahko pričakujete na spletni ravni oz. koliko podatkov se bo na mesec preneslo. Če boste morali ustvariti veliko število e-poštnih predalov, bodite pozorni tudi na to specifikacijo paketa gostovanja. In kot smo že zapisali, vam svetujemo, da izberete paket, ki vam bo omogočal uporabo nadzorne plošče cPanel.