Kaj je domena

Kaj je domena?

Domene

Vedno, ko govorimo o spletnih straneh, spletnih trgovinah in portalih, se v pogovoru pojavi izraz ‘domena‘. Kako pa lahko razložimo, kaj pomeni ‘domena‘ ali ‘domensko ime‘?

Enostavno: domena je naslov spletne strani, ki ga vpišemo v naš brskalnik (npr. www.gostovanje-domene.si) in je unikaten, tako da posamezni naslov kaže le na eno samo stran. Vendar pa ima ena sama stran lahko več domen. Deluje zmedeno, kajne? Več o tem v kakšni od prihodnjih objav, v tej objavi bi se držali naslova članka ‘Kaj je domena?’.

Kakšen je namen domen?

Vsaka naprava, ki je povezana v omrežje (tudi na internet), dobi svoj naslov, ki mu rečemo IP naslov. S tem naslovom se predstavi in ga uporablja samo ona. Ker pa je ta naslov v človeku precej neprijazni obliki, so se uveljavila domenska imena oz. domene, ki omogočajo, da posamezni strani določimo človeku (in iskalnikom, kot je npr. Google) bolj prijazno in pomensko ime. S tem si naslov tudi lažje zapomnimo.

Primer: veliko lažje si je zapomnit naslov http://www.google.com kot pa http://66.102.13.105.

Poskusite in skopirajte drugo povezavo v brskalnik – tudi ta deluje!

Kako izgleda domena?

Spletni naslov je sestavljen iz več delov (gledano od desne strani proti levi):

  • vrhnja domena (t.i. TLD – top-level domain) [vedno prisotna]
  • domena [vedno prisotna]
  • poddomena [ni nujno prisotna]

Vsi našteti deli so med sabo ločeni s piko (“.”).

Poglejmo si primer:

http://blog.prasicek.si

Vrhnja domena: si
domena: prasicek
poddomena: blog

Kdo dodeljuje domenska imena?

Glavni organ pri dodeljevanju vrhnjih domen (.si, .eu, .com, .net, …) je neprofitna organizacija ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers). Domenska imena pa izbirajo končni uporabniki sami. Potrebno pa je upoštevati, da so ta imena unikatna. Torej, ko je domena že zasedena, je ni možno registrirat ponovno. Kdor prvi pride, prvi melje.

Kako lahko dobim svojo domeno?

Za pridobitev lastne domene je potrebna registracija domene, npr. pri ponudniku NEOSERV. Najnižje cene se gibajo okoli 10 € na leto, pri registraciji za daljšo dobo pa posamezni registrarji nudijo še dodaten popust. Ko registracija domene uspe, jo potem samo usmerite na lastno stran (na lastno ali zakupljeno gostovanje) in stran je po parih urah dostopna preko nove domene.