cPanel ali DirectAdmin

cPanel ali DirectAdmin?

Gostovanje

Pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja smo pozorni na veliko dejavnikov, ki vplivajo na našo končno izbiro. V prvi vrsti so seveda tehnične specifikacije strežnika, ki morajo biti zadovoljive za naše potrebe, nato pa si lahko privoščimo nekaj izbirčnosti. Izbira nekaterih lastnosti paketa gostovanja je namreč stvar okusa, pri nekaterih pa široka izbira skriva bolj ali manj uporabne funkcije. Izbira nadzorne plošče je ena izmed tistih izbir, ki navadno ne predstavljajo hude dileme, a lahko vseeno zelo vplivajo na uporabniško izkušnjo ob uporabi gostovanja.

Med nadzornimi ploščami za upravljanje z gostovanjem sta priljubljeni predvsem dve rešitvi – cPanel in DirectAdmin. Ti izbiri sta pri običajnih ponudnikih spletnega gostovanja najbolj pogosti, nemalokrat pa je tako, da izbire sploh ni, temveč določen paket gostovanja že vsebuje eno ali drugo nadzorno ploščo. To sicer ni takšna pomanjkljivost, da bi morali zaradi nje menjati ponudnika gostovanja, saj sta obe rešitvi uporabni, a vseeno nam nekatere prednosti in slabosti ene ali druge pomagajo pri izbiri, če je ta na voljo.

Nadzorna plošča cPanel
Nadzorna plošča cPanel

V grobem lahko rečemo, da sta cPanel in DirectAdmin primerljivi nadzorni plošči s podobnimi funkcijami. Obe nudita nabor osnovnih funkcij za upravljanje z gostovanjem, je pa res, da se pri tem cPanel izkaže kot nekoliko bolj intuitivna in preprosta za uporabo. DirectAdmin nudi hiter dostop do tistih ključnih funkcij in s tem ustreza nekaterim spletnim mojstrom, medtem ko cPanel s celovito kontrolno ploščo zadovoljuje vse vrste uporabnikov, še posebej pa tiste manj izkušene. Grafični vmesnik je namreč prijazen do uporabnika, hkrati pa nudi dostop do vseh potrebnih nastavitev, ne da bi uporabnika zmedel s preveliko izbiro. DirectAdmin na drugi strani nudi bolj tekstovno zasnovano kontrolno ploščo, ki je nekoliko manj pregledna.

Nadzorna plošča DirectAdmin
Nadzorna plošča DirectAdmin

Če torej moramo izbirati, bi se v večini primerov odločili za cPanel, ki pokriva široko področje potreb najrazličnejših profilov spletnih mojstrov. Glavne prednosti te kontrolne plošče so predvsem celovit nabor funkcij in nastavitev, intuitiven grafični vmesnik, razumljiva predstavitev in preprosta uporaba. DirectAdmin z bolj neposrednim vmesnikom preko tekstovnih povezav omogoča hiter dostop do nekaterih funkcij nadzorne plošče, a se za večino uporabnikov le težko kosa z bolj priljubljeno alternativo.

Razlika je tudi v ceni, ki jo mora ponudnik gostovanja plačati za kontrolno ploščo. Zato je gostovanje s kontrolno ploščo cPanel pogosto cenejše kot enak paket z DirectAdminom. Piko na i doda razširljivost cPanela, ki z modularno zasnovo omogoča namestitev različnih dodatkov. Ti so za DirectAdmin na voljo le proti plačilu.

V branje priporočamo tudi prispevek z naslovom 4 izjemne funkcije cPanel nadzorne plošče.