Hitrost strežnika

Zakaj je hitrost strežnika tako pomembna?

Gostovanje

Hitrost strežnika je en izmed tistih dejavnikov, ki jih moramo imeti v mislih pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja ali pri nakupu strežnika, če želimo spletne vsebine gostiti sami. Že zdrav razum nam pove, da je hitrost strežnika pomembna, želimo si seveda čim hitrejše strojne opreme. Kljub temu, da vsesplošno velja, da je hitrost vsekakor pomembna, pa je manj znano, zakaj je pomembna in kaj nanjo vpliva. O teh podrobnostih se navadno poučimo šele takrat, ko imamo s hitrostjo težave, a takrat je že prepozno. Za to je treba poskrbeti še pred izbiro ponudnika gostovanja, kar nam lahko prihrani tudi nekaj denarja, gotovo pa čas in živce, ki bi jih porabili za zakasnelo odpravljanje težav.

Zakaj je torej hitrost strežnika tako pomembna? Najbolj prepričljiv je že najpreprostejši odgovor. Zato, da se spletne strani prikazujejo dovolj hitro. Zaradi interneta smo ljudje postali leni, vajeni smo, da je vse na dosegu roke. Tudi čakanja si ne moremo ali nočemo več privoščiti, zato so sekunde nalaganja spletne strani še kako pomembne. Poleg tega, da s hitrim nalaganjem ohranimo vse obiskovalce, ki skušajo dostopati do našega spletnega mesta, hitrost nalaganja spletne strani pusti tudi dober vtis. Za prvi vtis imamo na voljo le nekaj sekund, zato mora biti vse popolno. Počasno nalaganje lahko popači podobo spletne strani, pa tudi samo čakanje ni najboljši odraz podjetja, ki se na spletu predstavlja.

Poleg tega, da počasen strežnik moti uporabnike, pa je hitrost spletne strani tudi en izmed dejavnikov pri uvrščanju spletne strani med rezultate iskalnikov. Škoda, ki jo na ta način lahko povzroči slab strežnik, je tako še veliko večja kot tistih nekaj obiskovalcev, ki stran zapustijo po sekundi čakanja. Če ugotovimo, da se spletna stran nikakor ne uspe dvigniti iz dna rezultatov iskalnikov, je morda prav hitrost nalaganja glavni problem. V vsakem primeru je torej dobro poskrbeti za hiter strežnik, veliko vlogo pa igra tudi hitrostna optimizacija spletne strani.

Za hitrost prikazovanja spletne strani poskrbi dober strežnik, ki z zmogljivo strojno opremo lahko prikazuje strani velikemu številu obiskovalcev. Nadalje je pomembna hitrost povezave, pa tudi lokacija strežnika, ki v neki meri vpliva na hitrost. Ko imamo strežnik optimalno urejen, pa moramo poskrbeti še za spletno stran. Najbolj pogosto je prav koda strani kriva za to, da se stran počasi nalaga. Poskusimo kodo kar se da urediti, odstraniti nepotrebne dodatke in nasploh poskrbeti za to, da je spletna stran čim bolj elegantna.