V današnjem prispevku bomo razložili, kako je spletna trgovina povezana z domeno in gostovanjem, ter na kaj vse morate paziti, da bo vaša trgovina požela več uspeha od konkurenčne.

Uspešna spletna trgovina

Ker je s spletno trgovino možno ustvarjati lepe zaslužke, ni nič čudnega, da se vse več podjetij, ki prodajo svoje izdelke, odloča tudi za postavitev spletne trgovine. A vsem na spletu ne uspe. V nekaterih primerih je kriv sam izdelek – ponudba sploh ni zanimiva, včasih so za neuspeh krive previsoke cene, še največkrat pa napake tičijo v sami e-trgovini.

Domena

Prvi korak pri predstavitvi ponudbe na spletu je registracija domene za spletno trgovino. Marsikdo raje izbere generično ime, npr. ‘copati.net’, če prodaja copate. Pred leti je bila takšna izbira mnogo boljša kot danes, saj je Google iskanja, ki so vsebovala besedo copati, v svojem iskalniku nagradil z boljšimi uvrstitvami. S tem je bila obiskanost spletne trgovino mnogo boljša. Danes je zgodba drugačna, saj Google besede v imenu domene pri razvrščanju iskalnih rezultatov praktično ne upošteva več. Morda beseda pripomore le malo. In kaj sedaj? Kakšno domeno je najbolje izbrati?

Domena

Odgovor je povsem enostaven – najbolje je izbrati ime domene, ki je identično imenu vaše trgovine. Ali pa vaši blagovni znamki. Če se vaše podjetje imenuje Usnjena Mehkoba d.o.o., bo najbolje, da izberete domeno usnjenamehkoba.si. Poleg .si pa registrirajte še domeni .com in .net, saj si zagotovo ne želite, da vam v zelje skače konkurenca. Izogibajte se tudi minusom v imenu domene, saj v nekaterih primerih znajo biti moteči – npr. ko boste v etru želeli poslušalcem radia sporočiti, na katerem spletnem naslovu se nahaja vaša e-trgovina.

Gostovanje

Izbira ponudnika gostovanja je izjemno pomembna, saj z nekakovostnim ponudnikom, ki si lasti počasne in neodzivne strežnike, vsekakor ne boste zadovoljni. Vaša spletna trgovina bo delovala počasi, kar bo odganjalo obiskovalce, hkrati pa bo tudi zaupanje do vaše e-trgovine nižje. Če nam ne verjamete, da ima hitrost spletišča tako velik vpliv na prodajo, na spletu poiščite kakšno izmed številnih analiz, ki so dokazale prav to.

Gostovanje

Priporočamo vam ponudnika gostovanja NEOSERV, saj so strežnike že nadgradili s SSD diski, zaradi katerih so odzivni časi mnogo nižji, posledično pa delovanje spletnih strani hitrejše. Pri spletnih trgovinah je, kot že omenjeno, to še toliko bolj pomembno.

Dejstvo je, da v kolikor bo vaša spletna trgovina delovala hitreje od konkurenčne, je to že ena izmed pomembnih konkurenčnih prednosti. Vsekakor se za gostovanje e-trgovine ne odločajte za nepoznane in nepreverjene ponudnike, saj bo le vprašanje časa, kdaj boste spletno trgovini selili na drug strežnik.

SSL certifikat

Še eno izmed konkurenčnih prednosti, ki jo v povezavi z gostovanjem oziroma domeno lahko dosežete s svojo spletno trgovino, predstavlja SSL certifikat, ki omogoča varen prenos podatkov med strežnikom in obiskovalci e-trgovine. SSL certifikat lahko zakupite pri ponudniku gostovanja, npr. pri Neoserv, kjer vam bodo varnostni certifikat tudi namestili.

SSL certifikat

Vaša spletna trgovina bo po namestitvi dostopna na naslovu HTTPS in ne na klasičnem HTTP, kar bo opazil tudi Google in vašo e-trgovino uvrstil višje med rezultati iskanj. Pravzaprav pa je to šele sekundarna prednost SSL certifikata, saj je primarna ta, da bodo obiskovalci vaši spletni trgovini zaradi HTTPS protokola bolj zaupali, seveda pa bodo tudi vsi osebni in finančni podatki, ki se prenašajo med vašo stranjo in obiskovalci, ustrezno zavarovani pred morebitnimi spletnimi napadalci. Strošek za SSL certifikat ni visok, zato si ga čimprej priskrbite.

Ker poznamo različne oblike spletnega gostovanja, marsikdo ne ve, katero storitev mora izbrati za gostovanje svoje spletne strani. Izbor oblike gostovanja zavisi predvsem od obsežnosti in obiskanosti spletišča, lahko pa se potreba po VPS gostovanju pokaže tudi zaradi želje po gostovanju specifične aplikacije, ki na deljenem strežniku ne bi delovala.

Deljeno vs. VPS gostovanje

Preden podamo odgovor na vprašanje iz naslova, si oglejmo, kaj točno pomeni deljeno in kaj VPS gostovanje.

Deljeno spletno gostovanje

Pri tej obliki storitve si strežnik deli večje število naročnikov. To pomeni, da na strežniku gostuje večje število spletnih strani – odvisno oz kakovosti strežnika in politike poslovanja ponudnika gostovanja. Zaradi porazdeljenih stroškov je cena deljenega gostovanja precej nižja od drugih oblik storitve.

Deljeno gostovanje

Poudariti je potrebno, da so paketi posameznih naročnikov omejeni in pogosto tudi povsem ločeni, kar pomeni, da določen naročnik ne more vplivati na delovanje spletne strani drugega naročnika. Če je torej strežnik zaradi velikega obiska neke spletne strani zelo obremenjen, bo počasneje delovala le ta stran, ne pa tudi spletne strani drugih strank ponudnika gostovanja.

VPS spletno gostovanje

Pri VPS gostovanju govorimo o navideznem strežniku, saj je storitev izpeljana na način, da vsakemu posameznemu naročniku pripadajo določene strežniške kapacitete, še vedno pa na enem strežniku gostujejo spletne strani več naročnikov. Enote z določenimi kapacitetami so programsko povsem ločene, zato na nikakršen način ne more priti do motenj delovanja spletne strani zaradi preobremenitve strežnika nekega drugega naročnika.

VPS gostovanje

Posebnost VPS gostovanja je, da naročnik dobi ‘root’ dostop, kar pomeni, da si lahko strežnik prilagodi in nanj naloži želeno programsko opremo. Cena VPS gostovanja je precej višja, saj na enem strežniku gostujejo spletne strani mnogo manjšega števila naročnikov. Običajno se VPS strežnik plačuje mesečno, medtem ko za deljeno gostovanje plačujemo enkrat letno.

Kaj izbrati?

Pri izbiri oblike spletnega gostovanja se morate najprej vprašati, če boste gostovali posebno aplikacijo, ki zahteva posebne nastavitve. Povprašajte ponudnika gostovanja, če deljeni strežnik takšne nastavitve omogoča, v nasprotnem primeru pa vam ne preostane drugega, kot da se odločite za VPS gostovanje.

V kolikor pa boste gostovali spletno stran ali e-trgovino, na tapeti ni vprašanje delovanja, temveč kakovosti delovanja. Premislite, kako obsežno bo vaše spletišče in koliko obiskovalcev mesečno pričakujete. Verjetno se vam nekaj tisoč obiskovalcev na mesec zdi kar veliko, a brez skrbi – za takšno količino obiska bo več kot zadostovalo deljeno spletno gostovanje. Prav tako tudi za manjše in srednje velike spletne trgovine, temelječe na različnih sistemih – Magento, PrestaShop, Opencart, …

Kaj izbrati - deljeno ali VPS gostovanje?

Boste postavili velik spletni portal? Ciljate na angleško govoreče obiskovalce in nameravate obisk na stran dobiti tudi s pomočjo plačljivega oglaševanja? Nameravate postaviti veliko spletno trgovino z več tisoč izdelki? Potem bo bolje, da se odločite za VPS gostovanje, ki je bolj primerno za večje projekte. Sicer pa je za večino spletnih strani dovolj deljeno gostovanje.

Priporočamo vam, da si preberete še članek o optimiziranem deljenem gostovanju s SSD diski.