Verjetno ste ob brskanju po spletu že kdaj naleteli na spletno stran, ki v URL naslovu ni imela zapisano http://, temveč https://. Ste vedeli, zakaj tak URL? Gre se za to, da ima takšna spletna stran oziroma domena nameščen varnostni SSL certifikat, ki skrbi za kodiranje podatkov, ki se prenašajo med strežnikom, na katerem spletna stran gostuje, ter spletnim brskalnikom obiskovalca.

HTTPS protokol

Ko se brskalnik poveže s strežnikom, slednji brskalniku pošlje javni ključ. Brskalnik preveri, če je bil ta ključ izdan s strani zaupanja vredne organizacije, nato pa izda drugi del ključa in ga vrne nazaj strežniku. Ta kodira vse podatke, zato v primeru, da nekdo podatke prestreže, mu ti prav nič ne pomagajo, saj jih brez pravega ključa ne more prebrati.

Več o tem, kako deluje SSL certifikat, si preberite tukaj: http://www.vortex.si/ssl-certifikati

Kako do SSL certifikata?

SSL certifikatSSL certifikate nudijo ponudniki spletnega gostovanja. Obstajajo različne vrste varnostnih certifikatov, med katerimi so najcenejši certifikati za domensko verifikacijo. SSL certifikat za domensko verifikacijo je možno namestiti na izbrano domeno ali poddomeno, predvsem pa je primeren za spletne trgovine ter ostala manjša in srednje velika spletišča. Cena za varnostni certifikat te vrste se giblje okoli 30 – 40 € na letni ravni.

Če se boste odločili za SSL certifikat, se obrnite na svojega ponudnika gostovanja in mu povejte, da se zanimate za namestitev varnostnega certifikata na svoje spletišče. Ponudnik vam bo svetoval, kateri varnostni certifikat bi bil v vašem primeru najbolj primeren.

Obiskovalci stranem s SSL certifikatom bolj zaupajo

Uporabniki spleta se vse bolj zavedajo pomembnosti varnosti na svetovnem spletu, zato spletiščem, na katerih je nameščen SSL certifikat, vse bolj zaupajo. Kako se to kaže v praksi? Čas, preživet na strani, je daljši, izvedenih je več klikov, poslanih je več povpraševanj oziroma v spletni trgovini prodanih več artiklov. Narejenih je bilo precej raziskav, ki slednje potrjujejo, res pa je, da večina SSL certifikata oziroma varnega HTTPS naslova še vedno ne opazi ali povedano še bolje, ne ve, za kaj sploh gre. Se pa to vsekakor hitro spreminja.

Tudi Google ima raje varne strani

Google upošteva SSL certifikatDa je na spletišču nameščen SSL certifikat, vidi tudi Google, ki takšno spletišče nagradi z večjo vidnostjo v svojem spletnem iskalniku. Varne strani, dostopne prek protokola HTTPS, se namreč višje uvrščajo od spletnih strani, dostopnih prek protokola HTTP. Zaenkrat razlika pri rangiranju v spletnem iskalniku še ni zelo izrazita, je pa Google nedavno sporočil, da bo varnost spletnih mest vse bolj in bolj upošteval tudi pri pozicioniranju strani v iskalniku.

Kdaj je pravi čas za prehod na HTTPS

Vas skrbi, da bi prehod na HTTPS vplival na vaš posel? Naj vas ne skrbi, saj prehod ni kompliciran, najverjetneje pa vam bo pri postopku pomagal ali ga kar v celoti izvedel vaš ponudnik spletnega gostovanja. Po prehodu na HTTPS, ki je stvar nekaj klikov, ne pozabite narediti ustreznih 301 redirektov, v Google Search Console dodati novih dveh verzij spletišča (https://spletna-stran.si in https://www.spletna-stran.si) ter Googlu prek omenjenega orodja poslati tudi nov zemljevid spletnega mesta (sitemap.xml).

Priporočamo vam, da se čim prej odločite za prehod na HTTPS – ne glede na to, kakšno spletno stran imate. Pričakujete lahko več obiska in povpraševanj, če imate spletno trgovino, pa tudi nekoliko povečano prodajo. Strošek za SSL certifikat ni visok, zato se vam bo investicija zagotovo hitro povrnila.

Ste registrirali svojo domeno in zakupili gostovanje? Ste postavili spletno trgovino, ki sicer sem ter tja nekaj proda, vendar ste z njo še daleč od zastavljenih ciljev? Čas je, da se pospeševanja prodaje lotite celovito in na pravilen način. Hkrati se morate tudi zavedati, da več, kot boste v spletno trgovino vložili (tako časa kot denarja), več boste od nje iztržili.

Spletna prodaja

Ko govorimo o uspešnosti spletne trgovine, ne moremo mimo imena domene. Najbolje je, da je ime enako imenu podjetja. Tako vas bodo ljudje na dolgi rok poznali in se k vam znova in znova vračali.

Če ste še čisto na začetku in se vam zdi, da ste izbrali slabo ime domene, imate zdaj še čas, da registrirate drugo domeno in stran prenesete nanjo. S tem ne boste kaj dosti izgubili, morda nekaj malega le na kratek rok, na dolgi rok pa se vam bo absolutno splačalo.

Kaj še lahko naredite, da pospešite spletno prodajo? Iskreno odgovorite na spodnja vprašanja in videli boste, kje je še prostor za napredek.

1. Je vaša spletna trgovina prilagojena tabličnim računalnikom, prenosnim telefonom in drugim mobilnim napravam?

Prilagojenost mobilnim napravam

2. Je spletna trgovina zasnovana pregledno, ima takšno strukturo, da obiskovalci z lahkoto najdejo tisto, kar iščejo?

3. Imate unikatne opise produktov, ki se ne ponavljajo? So opisi produktov zanimivi in prodajno usmerjeni?

4. Ali opise dopolnjujejo tudi visoko kakovostne slike, ki jih je veselje pogledati? Ste produkte poslikali z različnih zornih kotov?

5. Je nakupni proces kratek in enostaven? Lahko obiskovalec hitro pogleda, kaj ima v košarici?

6. Ste poskusili pospešiti prodajo z akcijami in posebnimi popusti? Ste preizkusili s kodami za popust, ki jih mora obiskovalec pri nakupnem postopku vnesti v posebno polje?

7. Imate na spletni strani tudi blog, kjer pišete o novostih, povezanih z vašim podjetjem, blagovno znamko, izdelki ali storitvami? Objavljate tudi koristne nasvete?

8. Imate kaj povezav do vaše spletne trgovine z drugih spletnih strani? Ste spletno trgovino vpisali vsaj v imenike spletnih strani? Ste aktivni na forumih?

9. Ste aktivni na socialnih omrežjih? Imate postavljeno lično Facebook stran, kjer redno objavljate zanimive prispevke in obiskovalce obveščate o novi ponudbi in posebnih akcijah?

Socialna omrežja

10. Ste kaj denarja namenili oglaševanju na Facebook-u? Kaj pa oglaševanju prek oglaševalskega sistema AdWords?

11. Ste svoje obiskovalce prosili, da izpolnijo kratko anketo, in vam povejo, kaj jim je pri vaši trgovini najbolj všeč in kaj jih najbolj moti? Ter kje so za vas sploh izvedeli?

12. Imate na vsaki podstrani spletne trgovine gumbe za deljenje na socialnih omrežjih? So postavljeni na vidno mesto?

13. Ali zbirate elektronske naslove svojih strank? Ste jim že kdaj poslali elektronsko sporočilo o trenutnih akcijah in novostih?

Pošiljanje elektronske pošte

14. Ali vaša spletna trgovina deluje hitro? Imate spletno gostovanje zakupljeno pri ponudniku, ki ima v strežnik vgrajene SSD diske za mnogo hitrejše delovanje?

Priporočamo vam, da si preberete objavi na Neo-Serv blogu, kjer sta objavljena dva zanimiva prispevka o pospeševanju prodaje. Najdete ju na naslednjih naslovih:

Preden pričnete delati na pospeševanju prodaje, naredite dober načrt. Določite cilje in natančno opredelite pot, po kateri se boste do ciljev prebili. Želimo vam veliko uspehov pri ustvarjanju spletnih zaslužkov!