Izbira spletnega gostovanja je vedno precej zahtevna, saj imamo na voljo veliko izbire. Posamezni ponudniki gostovanja imajo pripravljene različne pakete, ki se ne razlikujejo le v količinah, ki jih dobimo, temveč tudi v mnogih drugih pomembnih lastnostih. Ni pomembna le velikost diska, temveč tudi vrsta in hitrost – to ne velja le za diske, temveč za vse elemente strojne opreme. Že pri specifikacijah strežnika imamo torej nekaj dela pri izbiri najboljših možnosti, še več razlik pa je lahko pri programski opremi, kjer imajo ponudniki načeloma več svobode. Na srečo se je skozi čas izoblikovala okvirna ponudba, h kateri teži večina ponudnikov – gre za različne oblike deljenega gostovanja, ki koristi tako ponudnikom gostovanja kot njihovim strankam.

Deljeno spletno gostovanje

Deljeno spletno gostovanje pomeni, da na istem strežniku gostuje večje število spletnih strani, torej lahko ponudnik deljenega gostovanja z enim strežnikom poskrbi za več strank hkrati. To prinaša določene prednosti, predvsem pa relativno nizko ceno, ki naredi deljeno gostovanje za najbolj priljubljeno obliko gostovanja med povprečnimi spletnimi mojstri. Spletne strani so gostovane na istem strežniku, tako da si delijo kapacitete naprave, kar zniža stroške vzdrževanja, saj se ti razdelijo na vse uporabnike strežnika.

Seveda pa hkratna uporaba strežnika terja kvalitetno strojno opremo. Strežnik mora hkrati servirati večje število spletnih strani, njegova zmogljivost pa se zelo razdeli, zato mora ponudnik gostovanja poskrbeti za to, da je strežnik dovolj zmogljiv. V prvi vrsti pride tu v poštev kapaciteta diska, ki mora biti zadostna za vse uporabnike, nato pa morajo biti diski seveda tudi hitri in zanesljivi. Medtem ko večina ponudnikov gostovanja še vedno uporablja klasične diske, se jih vse več že odloča za vse bolj priljubljeno alternativo, diske, imenovane SSD oziroma Solid State Drive. Ti so bolj primerni tako za strežnike kot tudi za osebno uporabo.

HDD in SSD disk

Diski SSD so precej hitrejši in bolj zanesljivi od trdih diskov, saj ne vsebujejo gibljivih delov, zato so tudi bolj odporni na morebitne okvare pri običajni uporabi. Predvsem za deljeno gostovanje so nedvomno najboljša izbira, saj nadoknadijo pomanjkljivosti takšne oblike gostovanja. Čeprav so diski SSD znatno dražji od trdih diskov, je strošek pri deljenem spletnem gostovanju zanemarljiv – cena diska se namreč razdeli med vse uporabnike, zato si ponudniki lahko privoščijo tudi velike in hitre diske SSD.

Optimizirano deljeno gostovanje na hitrih SSD diskih je tako najboljša izbira za širok rang spletnih mojstrov, od začetnikov do tistih bolj zahtevnih. Počasi bodo SSD diski postali standard, danes pa so na voljo pri nekaterih najbolj zanesljivih ponudnikih spletnega gostovanja. Med njimi je tudi ponudnik spletnega gostovanja NEOSERV.

Nakup domeneNekateri posamezniki se pred vsakim nakupom dobro pozanimajo, kaj točno bodo kupili in kje. Medtem ko se drugi predhodno z izbiro in samim nakupnim procesom kaj dosti ne obremenjujejo. S tem morda sicer zapravijo nekoliko več, zagotovo pa privarčujejo na času. Seveda je veliko odvisno od tega, za kakšen nakup gre. Pri skoraj vsakodnevnem nakupovanju živil zagotovo ni potrebno opravljati poglobljenih analiz, kot jih zahteva npr. nakup novega osebnega računalnika.

Kako pa je, ko gre za nakup domene? Je registracijo bolje opraviti čim hitreje, da se lahko kaj hitro predstavimo na spletu, ali pa je morda bolje temeljito preiskati, katero domeno bomo registrirali in kje?

Nakup domene zahteva svoj čas

Pri nakupu oziroma registraciji domene je precej drugače kot pri vsakodnevnem nakupovanju. Če nam pred odhodom v trgovino z živili zadostuje na hitro napisan listek z zapisanimi željami, pa je nakup domene mnogo bolj zapleten postopek. Najprej se moramo odločiti, katero končnico bomo izbrali. Se bomo odločili za domeno .si, morda .com ali .net? Izbira zavisi od tega, kdo bo naša ciljna publika. Za slovensko spletno stran bodo ustrezale vse prej naštete končnice (logična izbira bo sicer verjetno .si), medtem ko bosta za angleško stran izmed zgoraj naštetih primerni le .com in .net.

Napenjanje možganovČe z izbiro končnice še ne bomo imeli večjih težav, pa bo izbira imena zagotovo precej bolj zahtevna. “Pa saj imam super idejo za ime moje domene,” boste rekli. Verjetno res, toda še bolj verjetno pa je, da je imel enako idejo že nekdo pred vami, kar pomeni, da je domena že registrirana, in torej ni več na voljo. Kaj pa sedaj? Ne preostane vam drugega, kot da ponovno napnete svoje možgane in se skušate domisliti novega imena. Pa ne kakršnega koli, temveč takšnega, ki si ga bodo vaši bodoči obiskovalci spletne strani z lahkoto zapomnili.

Tako bodo naslednjič lahko naslov vaše strani vpisali direktno v URL vrstico spletnega brskalnika.

Na kaj moramo biti pred nakupom domene pozorni?

Glavni zadevi, ki smo ju že omenili, sta torej:

  • izbira domenske končnice
  • izbira imena domene

Poleg tega pa moramo biti pozorni tudi na to:

  • Izbira domeneda domena ni sestavljena iz prevelikega števila črk
  • da ne vsebuje minusov in številk (v nekaterih primerih sicer ne gre drugače)
  • da domeno registriramo pri zaupanja vrednem ponudniku
  • da za nakup domene izberemo ugodnega ponudnika, saj cene močno variirajo
  • da v kolikor se le da, pri istem ponudniku zakupimo tudi spletno gostovanje
  • da nam ponudnik nudi pregledno nadzorno ploščo za urejanje domen in gostovanja
  • da se lahko kadarkoli (tudi ob nedeljah in praznikih) obrnemo na tehnično pomoč

Imate v kratkem namen opraviti nakup domene? Priporočamo vam, da si ogledate ponudbo ugodnega in zanesljivega ponudnika Prasicek.si na spletni strani https://www.prasicek.si/domene.